Otestujeme přenesenou daňovou povinnost, nabízí Babiš Bruselu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vackova/E15

Česko nabídlo Evropské komisi, že by pilotně otestovalo rozšíření přenesené daňové povinnosti. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) komisi dlouhodobě kritizuje za přístup k daňovým únikům u daně z přidané hodnoty a za neochotu umožnit členským státům EU libovolně přenesenou daňovou povinnost rozšířit.

Přenesená daňová povinnost, takzvaná reverse charge, je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu neuvede výši DPH. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel. Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH, především u takzvaných karuselových podvodů. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

„Při práci na definitivním režimu DPH v EU musí Komise postupovat se stejnou rázností ohledně všech alternativ včetně širšího uplatnění metody přenesení daňové povinnosti. Česká republika je připravena testovat tuto možnost prostřednictvím pilotního projektu,“ uvádí prohlášení České republiky v zápise z Rady ministrů financí EU (ECOFIN) z 6. října.

Od ledna se povinnost rozšíří

Babiš již delší dobu na evropské úrovni prosazuje, aby státy mohly samostatně určovat, jaké zboží a služby budou podléhat přenesené daňové povinnosti. DPH ale patří v unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni.

Povinnost se nyní v Česku uplatňuje vedle některých zemědělských plodin při dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí, některých druhů odpadů, stavebních a montážních prací nebo u obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Od letošního září se přenesená daňová povinnost uplatňuje i u cukrové řepy a od ledna 2016 bude platit při dodání nemovité věci plátci DPH.