Pád ODS potvrzen: strana má nejnižší preference za 15 let

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

ODS by poprvé od „sarajevského atentátu“ před 15 lety získala méně než 15 procent hlasů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury ppm factum.

Podpora ODS je s nynějšími 13,3 procenta dokonce nižší než u KSČM. Vítězem voleb by podle šetření byla ČSSD s podporou 25,9 procenta. Druhá by skončila TOP 09 následovaná komunisty. Občanští demokraté jsou tak až na čtvrtém místě. Do Sněmovny by se dostali i zástupci KDU-ČSL a Strany práv občanů - zemanovci (SPZO).

Podle volebního modelu ppm factum by sociální demokraté pravděpodobně dostali ve Sněmovně 66 křesel. TOP 09 by jich zřejmě měla 40 za 16,5 procenta hlasů. Komunisty by volilo 13,6 procenta lidí, což by jim přineslo v dolní parlamentní komoře 31 křesel. ODS by ve volbách získala podporu 13,3 procenta lidí a následně 32 mandátů. Lidovci by asi měli 15 křesel za 7,8 procenta hlasů a zemanovci 16 za 7,5 procenta podpory.

Od posledního průzkumu si ČSSD polepšila o dva mandáty. TOP 09 by získala o sedm mandátů více než počátkem února. To může být podle agentury i odrazem rozsáhlé kampaně jejího předsedy Karla Schwarzenberga v prezidentské volbě a důsledkem současných problémů ODS, která si v průzkumu pohoršila o osm poslaneckých křesel.

PreferencePreference|ppm.cz

Z průzkumu tak vyplývá, že případná středolevá koalice ČSSD, SPOZ, KDU-ČSL se blíží k 100 mandátům. Pohodlnou ústavní většinou 137 mandátů by ale disponovala koalice sociálních demokratů, zemanovců, lidovců a TOP 09. Teoreticky možná by byla i smlouva ČSSD s TOP 09, které by dohromady daly většinu 106 mandátů.

PreferencePreference|ppm.cz

Komentář E15: ODS v čele pravice končí. Bez boje

Jak dorazit ODS