Padesát běženců se pokusilo utéct ze zařízení v Bělé pod Bezdězem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Zhruba 50 až 60 běženců se dnes pokusilo utéct ze zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem. Podařilo se jim poškodit dvě branky, mimo pozemek se ale nedostali. Různé formy protestu jsou v těchto zařízeních běžné, řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

„Předpokládám, že chtěli vznést nějaké požadavky, případně se dostat ven z toho zařízení, což se jim nepovedlo,“ řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) České televizi, která o incidentu informovala.

Podle Rendlové se běženci vzbouřili proti svému zajištění v táboře v prostoru pro vycházky. „Dožadovali se propuštění na svobodu. Vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu, takže nedošlo k žádnému útěku žádného z cizinců,“ řekla. Než přijely policejní posily z Prahy, situace už byla vyřešená.

Různé formy protestů jsou podle Rendlová v těchto zařízeních časté. Běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem má kapacitu 270 lůžek. Slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda. Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.

Uprchlíci se Polsku vyhýbají, přesto se jich prý místní bojí