Palacha a Komenského připomenou nové významné dny, volno za svátek nebude

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Významnými českými dny zřejmě nově budou 16. leden jako Den památky Jana Palacha a 28. březen jako Den narození Jana Amose Komenského. Poslanci naopak odmítli návrh, podle něhož by lidé měli mít volno v pátek či v pondělí, pokud státní svátek připadne na sobotu nebo neděli.

Poslanecká novela má především připomenout 16. leden 1969, kdy se tehdejší student filozofické fakulty Palach upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. O tři dny později svým zraněním podlehl. Novela by měla nabýt účinnosti symbolicky letošního 11. srpna, tedy v den 65. výročí Palachova narození.

Poslankyně ODS Jana Černochová uvedla, že nový významný den by byl „projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu“. Podotkla, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci masovou účastí jednoznačně deklarovali nesouhlas s dobovou politickou realitou.

Komunisté měli výhrady

Proti představování Palacha jako bojovníka proti totalitě se v prvních dvou kolech projednávání novely postavil někdejší předseda komunistů Miroslav Grebeníček, v rámci závěrečného schvalování už ale nevystoupil. Sněmovní školský výbor do novely doporučil přiřadit ještě den připomínající narození „učitele národů“ Komenského, Černochová s tím předem souhlasila.

Šincl svůj návrh zdůvodňoval tím, že je to „pokus o naplnění Evropské sociální charty, ke kterému se ČR zavázala v roce 1999“. Argumentoval také tím, že lidé by nebyli připraveni o volné dny, pokud by státní svátek připadl na víkend. Změna by z národohospodářského hlediska vytvořila stabilní prostředí, neboť počet pracovních dní a fond pracovní doby by byl v každém roce stejný. Podobná úprava existuje v rámci evropských zemí ve Velké Británii, ve Španělsku, na Kypru, v Belgii, na Maltě a také v Polsku, poznamenal. Na svou stranu ale v době ekonomické recese získal jen dvě desítky poslanců. V současnosti je v kalendáři devět významných dnů, které na rozdíl od státních svátků nejsou dnem pracovního volna. Smysl významných dnů je tak především symbolický.