Páleník zůstane šéfem armádních špionů, další obrněnce ale nekoupí

Ondrej Páleník spojovaný s exministrem obrany Martinem Bartákem zůstane dál šéfem Vojenského zpravodajství, jedné ze tří tajných služeb v zemi.

Ondrej Páleník spojovaný s exministrem obrany Martinem Bartákem zůstane dál šéfem Vojenského zpravodajství, jedné ze tří tajných služeb v zemi. Zdroj: MO CR

Ondrej Páleník spojovaný s exministrem obrany Martinem Bartákem zůstane dál šéfem Vojenského zpravodajství, jedné ze tří tajných služeb v zemi. Informace serveru E15.cz potvrdil ministr obrany Alexandr Vondra. „Dohodli jsme se, že ještě rok zůstane ve své současné funkci,“ řekl bez dalších podrobností Vondra.

Podle důvěryhodných zdrojů ale musel Páleník slevit ze svých požadavků. Například chtěl, aby armádní špiony řídil čtyři roky, zároveň trval na nákupu tří obrněných vozidel Jackal od britské firmy Supacat za 99 milionů korun. Obrněnci měla být vybavena 601. skupina speciálních sil z Prostějova, která pod Vojenské zpravodajství spadá. „Je otázka, zda by průzkumníci neměli disponovat jinou schopností, která jim v současnosti schází. A tou je aeromobilita,“ řekl nedávno E15 Vondra.

Hlavním argumentem nákupčích, proč prostějovská jednotka potřebuje další vozidla, byly mise v Afghánistánu. Jenže v blízkovýchodní zemi už budou čeští vojáci i jejich kolegové z NATO operovat nejvýše rok nebo rok a půl. „Připravujeme se na svět po Afghánistánu. Výhodou aeromobilty je to, že speciální síly jsou schopné zasahovat téměř kdekoliv. Navíc vrtulníky mohou pomáhat také při záchranných akcích doma,“ vysvětlil ministr.

Kvůli vazbám na Bartáka, za něhož Páleník udělal raketovou kariéru, se o jeho odchodu spekulovalo už od nástupu Vondry do čela rezortu. Za jeho dalším setrváním ve funkci mohou být spory o vhodného nástupce. Podle dostupných informací padlo v této souvislosti jméno Páleníkova nynějšího náměstka Rostislava Pilce nebo Pavla Adama, který donedávna působil v bruselské centrále NATO. „Důvodem, proč Páleník ještě neodejde, mohla být překážka pro rychlou instalaci někoho vhodnějšího. Během roku bude čas na přípravu,“ uvedl zdroj obeznámený se situací v tajné službě.

Kdo je Ondrej Páleník

V říjnu 1987 nastoupil u prostějovské 22. výsadkové brigády speciálního určení, kde působil až do dubna roku 1999. Od prosince 1990 do dubna 1991 se zúčastnil jako velitel čety strážní roty československé speciální protichemické jednotky operací Pouštní štít a Pouštní bouře v Perském zálivu, v roce 1995 absolvoval zpravodajský kurz pro vyšší důstojníky v USA (Fort Huachuca, Arizona) a v roce 1998 prošel kurzem pro přípravu osob pro struktury NATO ve Vyškově. Od počátku dubna 1999 do konce července 2002 byl zařaz en u vojenského velitelství NATO nedaleko belgického Monsu jako starší styčný důstojník Úřadu národního vojenského představitele České republiky. Prvního října 2002 se stal velitelem 6. skupiny speciálních sil v Prostějově, která byla o necelý rok později reorganizována na 601. skupinu speciálních sil (v mezidobí absolvoval od září 2002 do června 2003 Operační velitelský kurz generálního štábu na Univerzitě obrany v Brně). V letech 2004 a 2006 Páleník velel kontingentu speciálních sil v operaci Enduring Freedom na území Afghánistánu, a stal se tak vůbec prvním českým důstojníkem, jenž od druhé světové války velel v bojové misi. V prosinci 2006 byl jmenován šéfem Ředitelství řízení speciálních sil ministerstva obrany a vzápětí mimořádně povýšen do hodnosti brigádního generála. V srpnu 2007 se stal ředitelem Vojenského zpravodajství (28. 10. 2009 byl jmenován generálporučíkem). Ani za jeho vedení se tajná služba nevyhnula aférám, třeba pokusu o diskreditaci novináře nebo podezřelému nákupu osobních aut.