Pandemický zákon jsou oprášené paragrafy exministra Vojtěcha. Piráti hovoří o podrazu

Koalice Pirátů a STAN

Koalice Pirátů a STAN Zdroj: Facebook - I. Bartoš

Nový nouzový stav v Česku: Vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů
Exministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
3
Fotogalerie

Nový pandemický zákon, který měl být klíčem k odblokování patu mezi vládou a opozicí, kabinet schválil. Nyní návrh míří do sněmovny. Schválení normy slíbil hejtmanům premiér Andrej Babiš (ANO). Předloha, kterou dnes ministerstvo zdravotnictví nahrálo do legislativního systému eKLEP, však kopíruje loňské paragrafy tehdejšího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO). Ty měly výrazně posílit jeho pravomoci. Dvojblok Pirátů a STAN, který s kabinetem o změnách zákona jednal, jeho stávající podobu odmítá.

Ministerstvu zdravotnictví dává návrh pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce. Doplněné odstavce řeší povolání armády, policie a vyčlenění peněz ze státního rozpočtu. Upravují nově také možnosti pro epidemiologické šetření včetně provozu mobilní aplikace a trasování call centry.

Video placeholde
Nový nouzový stav v Česku: Vláda jej vyhlásila na žádost hejtmanů • Martin Bartkovský

„Pandemický zákon usnadní fungování bez nouzového stavu. Ministr zdravotnictví ho urychleně předloží a vláda projedná,“ slíbil v neděli premiér Babiš. Šlo o ústupek, který si na něm vynutila středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), a posléze byl zařazen jako druhý bod do usnesení Asociace krajů.

„Nouzový stav je výjimečný nástroj krizového řízení, proto Asociace krajů ČR vyzývá vládu k projednání návrhu nového pandemického zákona v co nejkratší možné legislativní lhůtě,“ stojí v usnesení. Tím hejtmani podmínili svoji žádost o vyhlášení nouzového stavu na další dva týdny, kterou po nich chtěl Babiš.   

„To, co je nahráno v legislativním systému, nemohu hodnotit jinak než jako absolutní podraz. Možná ale vláda ještě odsouhlasí nějaké změny,“ řekl serveru E15.cz šéf poslanců Pirátské strany Jakub Michálek s tím, že se jedná o prakticky totožnou verzi předloženou loni na jaře tehdejším ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). Poslanecká sněmovna předlohu odmítla ještě před úvodním prvním čtením a vláda ji následně stáhla.

„Návrh exministra Vojtěcha měl a má ve sněmovně prakticky nulovou důvěru,“ dodal Michálek. „Nechápu, proč s námi vláda od začátku roku čtyřikrát jednala, aby nakonec z našich návrhů ani jeden do předlohy nepromítla,“ podotkl.

Vojtěch byl nejvíce kritizován za to, že vyhlášení nouzového stavu podle speciálního pandemického zákona by už nemohla kontrolovat sněmovna. Dalším sporným bodem byly podle opozice nedostatečné kompenzace pro živnostníky a podniky.

„Návrh také neřeší povinné testování ve firmách. Navíc není jasné, jak by se nouzový stav ukončoval. Jsou tam i rizika kolize s ústavou. Ve stávající podobě je to naprosto nepřijatelné, vláda na tom od ledna neodpracovala téměř nic,“ uvedl Michálek. Jedinou novinkou je uzákonění systému e-rouška a možnost uzavírat veřejnoprávní smlouvy pro nákupy zdravotnického materiálu.

Předseda pirátských poslanců předpokládá, že případné úpravy návrhu budou předmětem zítřejší schůzky premiéra Babiše s opozicí. „Neočekávám ale, že by vláda sehnala ve sněmovně dostatek hlasů na posilování pravomocí ministra zdravotnictví na úkor práv a svobod občanů. Stát by musel jasně říci, jak bude podnikatelům kompenzovat uzavřené provozy, aby nezkrachovali a nepřišli o veškeré úspory,“ poznamenal Michálek.  

Legislativní nečinnost vytýkají kabinetu i komunisté, kteří žádost ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu před týdnem odmítli. Toleranční patent však zatím Babišově menšinové sestavě nevypověděli. „V souvislosti s onemocněním COVID-19 jsme dlouhodobě požadovali předložení některých zákonů. Jsem velmi zklamán postupem vlády,“ řekl při debatě ve sněmovně šéf komunistů Vojtěch Filip.

Pozastavil se především nad nečinností ministerstva vnitra. Právě to mělo místo posílení pravomocí ministra zdravotnictví přijít s novelou ústavního zákona o bezpečnosti, která by zavedla opatření pro případ epidemie.

„Je třeba si přiznat, že náš právní řád na takto rozsáhlou epidemii nepamatoval. Měnit pouze obyčejný zákon, jako je norma o ochraně veřejného zdraví, je nedostatečné a do budoucna by státu neumožnilo efektivně čelit pandemickým krizím,“ uvedl loni v květnu šéf rezortu vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Co navrhoval bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch:

– Omezit výrobu, maloobchod nebo služby a stanovit pro ně podmínky

– Zasáhnout do základních lidských práv a svobod bez kontroly parlamentu

– Zakázat shromažďování bez spodního limitu pro stanovení počtu účastníků

– Pokutovat až do výše tří milionů korun bez definice skutkových podstat pochybení

– Více informovat občany o opatřeních pro posílení jejich důvěry

– Posílit odpovědnosti vlády za celostátní protiepidemická opatření ministerstva zdravotnictví