Paroubek chce hlavně funkci, shodují se politologové

Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: E15 Eduard Erben

Pokud by expředseda ČSSD Jiří Paroubek přestoupil do České strany národně socialistické, pak by podle politologů za jeho krokem mohla stát snaha získat prestižnější funkci než řadového poslance. Píše o tom dnes agentura Mediafax, která oslovila politology Kamila Švece z Fakulty sociálních věd UK a Petra Bureše.

Média spekulují o dalším politickém směřování Jiřího Paroubka již několik týdnů - podle informací deníku DNES se ale expremiér nechystá nejspíše založit zcela novou stranu, nýbrž dal by přednost právě vstupu do České strany národně socialistické, jejíž tábor v současné době čítá přibližně 600 členů. V současné době má již hledat sponzory a pracovat na programu, píše dále Mediafax.

„Je to obecně známá záležitost, že sociální demokracie neumí příliš nakládat se svými bývalými předsedy. V případě Jiřího Paroubka ještě doplněná tím, že on byl opravdu výrazná osobnost, která po volbách ztratila jakousi prestiž nebo moc,“ řekl Mediafaxu politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Kamil Švec. S tím souhlasí i politolog Jan Bureš, podle kterého Paroubkovi povahově více vyhovuje funkce předsedy a vůdce, byť menší strany než pozice řadového poslance v sociální demokracii.

Podle Bureše ale nejde Paroubkovi primárně o založení a vedení nové strany, ale je to i jeho jistý signál směrem k současné ČSSD ― pokud mu nedají nějakou významnější funkci, bude mít ambice vybudovat novou stranu. Ta by mohla pak Sobotkovu ČSSD oslabit. Oba politologové nacházejí shodu v tom, že by strana mohla ve volbách získat kolem čtyř procent hlasů. Ty by ji sice nezajistily křesla ve sněmovně, ale ubraly by hlasy největší levicové straně, ČSSD.

Paroubek by byl levicovější než současná ČSSD

„Prostor uchytit se na politické scéně existuje, jsou voliči, kterým současná politika sociální demokracie umírněných představitelů strany nevyhovuje. Ti by se potom mohli přiklonit k levicovější politice Jiřího Paroubka,“ řekl pro Mediafax dále Bureš.

Švec dodává, že Paroubkova strana není jediná, která se snaží vtěsnit mezi stabilní partaje levé části spektra, tedy ČSSD a KSČM. Do podobného politického prostoru se snažil vkročit i další bývalý premiér Miloš Zeman se svou Stranou práv občanů. „Pokud by zemanovci spolu s Paroubkovou stranou dohromady získali dohromady i třeba sedm nebo osm procent, je to pro sociální demokraty nezanedbatelný úbytek,“ vysvětluje Švec.

Politologové ale poukazují i na to, že pokud by Paroubek se svou stranou uspěl a získal dalších pět až sedm poslanců, jak uvádí média, mohlo by to podle nich paradoxně přispět současným vládním stranám. Důvodem by bylo určité rozdrobení levé části politického spektra, za to pravice by měla jasně vymezený prostor - stále tytéž strany.