Paušály pro živnostníky: rýsuje se kompromis

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Občanští demokraté ustupují z jednoho ze svých až doposud tvrdě prosazovaných požadavků, výdajové paušály živnostníků by alespoň částečně omezila. Zda nabízený kompromis podpoří TOP 09, která chce paušály až o polovinu snížit všem podnikatelům, zatím není úplně jasné. Zástupcům zaměstnavatelů se návrh nejsilnější vládní strany zamlouvá. Tento týden by o něm měli jednat koaliční lídři ve formátu K9.

Občanští demokraté by výhodu odepisovat si paušály z daní nadále ponechali jen podnikatelům, jejichž obrat nepřesahuje pět milionů korun ročně, ostatním by paušály omezili. Živnostníci při odpočtu paušálů, které jim na rozdíl od zaměstnanců výrazně snižují daně, nemusí vést účetnictví, vystačí si jen s evidencí příjmů.

„Hranice pěti milionů by byla racionálním nastavením, které by neztěžovalo podnikání,“ řekl koncem minulého týdne po mimořádném jednání tripartity ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). „Paušály se sice zneužívají, ale úplně jinými skupinami, než jsou drobní živnostníci,“ poznamenal šéf Konfederace podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nedávno znovu navrhl plošné snížení paušálů v rámci úsporných opatření, pomocí nichž chce v příštích dvou letech snižovat schodek státního rozpočtu.

„Jestliže budou méně valorizovány důchody, jestliže bude zvyšována DPH, tak je neospravedlnitelné, aby zde byla část daňových poplatníků, která v podstatě nemusí platit daň z příjmu fyzických osob,“ argumentuje šéf státní pokladny. O novém návrhu občanských demokratů je ale prý ochoten jednat.

Osob samostatně výdělečně činných je v Česku přes půl milionu, tvoří více než pětinu pracovní síly. Na platbě daní se přitom podílejí jen necelými dvěma procenty. V současné době si pomocí paušálů mohou nejvíce odečítat řemeslníci a zemědělci, a to 80 procent.

Na jednání tripartity zástupci zaměstnavatelů vyzvali vládu, aby pro následující roky vypracovala opatření pro podporu ekonomického růstu a zároveň vizi dalšího vývoje veřejných financí. Svaz průmyslu a dopravy ČR například podporuje zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod, s dalšími kroky – například zavedením uhlíkové daně nebo se zdvojnásobením sazeb daně z elektřiny – nesouhlasí. Odboráři po dvou hodinách z jednání na protest odešli, podle premiéra Petra Nečase pouze sehráli „divadélko“.

Návrhy, jež vadí svazu průmyslu

» zavedení uhlíkové daně
» přidělení příjmů z prodeje povolenek do příjmů rozpočtu
» zdvojnásobení sazeb daně z elektřiny
» zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob
» zrušení daňového osvobození zemního plynu pro vytápění domácností