Pelikán se pochválil, opoziční ODS a TOP 09 ho zkritizovaly

Resty. K problémům, které nedokázal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyřešit, patří tendr na elektronické náramky pro vězně.

Resty. K problémům, které nedokázal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) vyřešit, patří tendr na elektronické náramky pro vězně. Zdroj: CTK

Robert Pelikán
Robert Pelikán
Robert Pelikán
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
Martin Plíšek (TOP 09)
9
Fotogalerie

Náklady na vymáhání dluhů se snížily, více vězňů pracuje a soudy mají k dispozici nové technologie. To jsou podle ministra Pelikána úspěchy, které za dva roky dosáhl. Podle opozice neplní programové prohlášení vlády.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) bilancoval dva roky ve funkci. Za úspěch podle svých slov považuje snížení nákladů na vymáhání dluhů, zvýšení zaměstnanosti vězňů nebo zjednodušení zápisů firem do obchodního rejstříku. Mezi prioritami pro období do podzimních voleb dnes zmínil zavedení elektronických náramků a prosazení novely insolvenčního zákona či exekučního řádu v Poslanecké sněmovně.

Opozice Pelikána zkritizovala za to, že neplní programové prohlášení vlády. Nepředložil nový trestní ani občanský soudní řád.

Ministr vyzdvihl to, že po úpravách advokátního a exekučního tarifu činí náklady na vymáhání tisícikorunového dluhu 12 tisíc korun, zatímco před deseti lety mohly podle ministerstva vystoupat až k 29 tisícům. Od letošního dubna pak celkové náklady takové exekuce klesnou na 7700 korun, pokud dlužník svůj dluh uhradí do měsíce od výzvy exekutora, nebo na 11 tisíc korun při pozdějším splácení.

Pelikán dále pochválil změny ve vězeňství, konkrétně to, že ve věznicích nyní pracuje 7860 odsouzených, což je o téměř 30 procent více než na začátku loňského roku. Na jaře chce ministerstvo ve znojemské věznici spustit pilotní projekt dluhového poradenství pro vězně, a zvýšit tak jejich finanční gramotnost.

Podle Pelikána se také daří modernizovat justici - soudy a věznice mají nyní k dispozici 143 videokonferenčních zařízení, a mohou tak Vězeňské službě ušetřit náklady na eskorty. Ministr připustil, že novým technologiím nejsou všichni soudci nakloněni. Stejně tak přiznal, že ministerstvo čeká "velká práce" v tom, aby soudce přesvědčilo k častějšímu nařizování domácího vězení, a tím i k využití chystaných elektronických náramků.

Zástupci opozice Martin Plíšek (TOP 09) a Pavel Blažek (ODS) se shodli na tom, že ministerstvo neplní vládní programové priority jako například vytvoření nového trestního a občanského soudního řádu. Podle člena ústavněprávního výboru sněmovny Plíška ministr předkládal jen dílčí a často nepotřebné změny, zatímco například nový zákon o znalcích odeslal poslancům se zpožděním a až v závěru volebního období. Exministr spravedlnosti Blažek svého nástupce zkritizoval za to, že se zaměřil "pouze na ochranu dlužníků a státních zástupců", takže se ministerstvo stalo "spravedlivým" jen pro hnutí ANO a jeho voliče.