Penta a E-Invest se tendru na Sazku nezúčastní, dají vlastní nabídky

Marek Dospiva

Marek Dospiva Zdroj: e15 Anna Vackova

Společnosti Penta i E-Invest podají své závazné nabídky na koupi Sazky včetně kupní smlouvy nikoli přímo do výběrového řízení vyhlášeného insolvenčním správcem Josefem Cupkou, ale složí ji do rukou nezávislého notáře. U jiné banky, než správce určil, pak uschová plnou kupní cenu.

Penta i E-Invest podají každý svou nabídku, které budou podle vyjádření jejich šéfů Marka Dospivy a Martina Ulčáka obsahovat veškeré náležitosti požadované správcem. Nabídky doručí insolvenčnímu správci před konečným termínem pro podání nabídek, který Cupka stanovil na pátek 23. září v 18:00. Po tomto termínu Penta a E-Invest své nabídky zveřejní za přítomnosti notáře a médií, případně i samotného správce, pokud bude mít zájem.

Když bude nabídka Penty nebo E-Investu vyšší, než Cupka obdrží v jím vypsaném výběrovém řízení, měl by podle obou byznysmenů správce jako správný hospodář uzavřít smlouvu s tím, kdo nabídl více, byť ne přímo ve výběrovém řízení. „Pokud bude naše kupní cena nižší, než kterou správce vysoutěží, pak bude vše v pořádku a naše obavy se ukážou jako neopodstatněné. Pokud bude vyšší a dojde k prodeji za nižší nabídnutou cenu, tak budeme svědky loupeže za bílého dne v roce 2011 na způsob loupeží v 90. letech,“ řekl dnes novinářům Dospiva. Vybrat vítěze by měl Cupka 26. září.

Penta má zájem o Sazku dlouhodobě a v minulosti podala již dvě závazné nabídky na koupi Sazky. Již od chvíle po prohlášení konkurzu na majetek Sazky požadovala, aby byl podnik prodán ve veřejné a tím pádem transparentní dražbě. Kritizuje i podmínky výběrového řízení vyhlášeného Cupkou, které jsou podle nich diskriminační a nahrávají hlavním věřitelům, skupinám PPF a KKCG, neboť přísné podmínky prý odrazují další uchazeče. Nelíbí se jím krátké lhůty na podání přihlášek či příliš vysoká půlmiliardová jistina, kterou musí účastníci tendru složit jako součást přihlášky do řízení. Učinit tak musí již do pátku.

Penta kritizuje i podle ní nesmyslně vysokou pokutu 1,5 miliardy korun, pokud by vítěz tendru po tendru nezískal souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Zatímco PPF by zřejmě se souhlasem antimonopolního úřadu neměla problém, protože v loteriích dosud nepodniká, Penta vlastní sázkovou kancelář Fortuna, která svou vlastní číselnou loterii Loto spustila v červenci.

Insolvenční správce ale již dříve uvedl, že podmínky prodeje jsou standardní a vysoká jistina má sloužit k tomu, aby se do tendru nepřihlásili nesolventní firmy či společnosti, které by se chtěly pouze dostat k citlivým datům Sazky. Podle středečních informací mluvčí správce Lenky Tiché si základní informace k prodeji Sazky vyžádalo přes 15 subjektů.

Podle Dospivy celá kauza kolem Sazky vznikla tím, že skupiny PPF a KKCG příliš draho nakoupily dluhopisy Sazky, a to za několik miliard korun. Nyní se proto podle něj obě skupiny snaží získat Sazku co nejlevněji, aby se jí tato akvizice dále neprodražovala, načemž spolupracují právě s Cupkou.

„Hlavním byznysem Penty je nákup a prodej firem. Jsou za námi desítky transakcí na evropských trzích. Žádný prodávající, který chce maximalizovat výnos, nemůže prodávat za takových podmínek, jako prodává správce Cupka s požehnáním PPF a KKCG. Výjimkou je, pokud je jeho cílem prodávat sám sobě. A o to tady od počátku jde,“ míní Dospiva. Penta a E-Invest se při kritice prodeje Sazky odvolávají i na renomovaného právníka Bohumila Havla, který je jeden ze spoluautorů insolvenčního zákona a jenž podmínky výběrového řízení vypsaného Cupkou kritizuje také.