Penzijní fondy loni vydělaly o 170 milionů korun méně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Původní penzijní fondy, které jsou nyní označovány jako transformované, loni vydělaly 4,66 miliardy korun. Podle dat Asociace penzijních společností to bylo meziročně o 170 milionů méně. Tyto fondy byly loni pro vstup již uzavřené a počet klientů v nich tak postupně klesá.

Koncem roku měly všechny fondy celkem 4,87 milionu klientů, což bylo o 280 tisíc méně než koncem roku 2012. Nejvíce aktivních účastníků, 1,28 milionu, měl koncem roku Penzijní fond České pojišťovny (PFČP), který spravoval rovněž nejvíce peněz klientů, 71,4 miliardy korun.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu zůstalo osm z původních 44 fondů. Všechny se zapojily do nového systému penzí, tedy založily penzijní společnosti a přeměnily nynější fondy.

Po prvním roce fungování bylo na konci roku 2013 v takzvaných účastnických fondech třetího pilíře penzijního systému 91.000 lidí. Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření.

Dobrovolné penzijní spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.