Perou se v hazardu špinavé peníze? Stížnost míří do Bruselu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Josef Vostarek

Český zákon o praní špinavých peněz prý umožňuje, aby některé druhy hazardu sloužily k "praní" nelegálních výnosů. Tvrdí to alepoň sdružení Občané proti hazardu, které proto spolu s Transparency International ČR podalo podnět k Evropské komisi (EK), aby prošetřila soulad tuzemského zákona o praní špinavých peněz s unijním právem.

„Požádali jsme Evropskou komisi, aby se podívala, jestli je česká legislativa v souladu s evropským právem. Zákon o praní špinavých peněz se u nás totiž vztahuje jen na kasina, ale například přes videoloterijní terminály či elektromechanické rulety je možné za jeden večer protočit neuvěřitelné množství peněz, které se tímto způsobem vyperou,“ uvedl představitel sdružení Matěj Hollan.

Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů (SPELOS) považuje Hollanovu argumetnaci za nesmyslnou, sdělil jeho výkonný ředitel Petr Vrzáň. U herních terminálů je podle něj praní špinavých peněz vyloučené.

V Bruselu už nedávno narazil tuzemský návrh zákona o provozování sázkových her, který v srpnu schválila vláda. Bruselu se nelíbí, že provozovatelé her by museli sídlit v Česku a hráči by měli povinnost registrace v kamenných pobočkách. Podle názoru EK to odporuje smlouvě o fungování Evropské unie.

Sdružení Občané proti hazardu dnes také oznámilo rozšíření své působnosti na celé území České republiky. Na začátku bude mít 13 poboček, jejich počet se může v budoucnu zvýšit. Všichni členové sdružení působí jen jako dobrovolníci.

Od ledna sdružení také spustí portál www.ceskyhazard.cz. Na novém webu chce sdružení mimo jiné rozkrývat strukturu provozovatelů hazardu v Česku a informovat o přístupu radnic k regulaci hazardních her.