Piráti obměnili skoro celé vedení strany. Zůstává jen předseda Bartoš

Ivan Bartoš na tiskové konferenci po znovuzvolení předsedou Pirátů

Ivan Bartoš na tiskové konferenci po znovuzvolení předsedou Pirátů Zdroj: ČTK / Šálek Václav

Kandidáti na předsedu Markéta Gregorová a Ivan Bartoš
Předseda Pirátů Ivan Bartoš otevírá zasedání celostátního fóra strany
Kandidátka na předsedkyni Pirátů Markéta Gregorová
4
Fotogalerie

Vládní Piráty dále povede vicepremiér Ivan Bartoš. Ve druhém kole předsednické volby získal podporu celostátního fóra. Proti němu v Brně kandidovala europoslankyně Markéta Gregorová. Bartoš byl předem jasným favoritem, získal 12 nominací, Gregorová dvě.

Pro účast přímo v Sono centru se registrovalo asi 500 členů, řekla mluvčí Pirátů Lucie Švehlíková. On-line však může hlasovat celá členská základna, kterou nyní tvoří zhruba 1200 lidí.

V prvním kole volby předsedy hlasovalo 820 straníků, každý měl možnost dát dva hlasy. Bartoš v prvním kole získal 569 hlasů, Gregorová 455. Oba kandidáti je vyzvali k vyšší účasti na hlasování v druhém kole volby. 

Podle Bartoše mají Piráti voličům dál nabízet změnu. V projevu zdůraznil výdrž, pracovitost, obětavost a odvahu dělat správné věci. Odmítl názor, že stranu už vede příliš dlouho. Bartoš byl předsedou Pirátů s výjimkou krátké přestávky v od roku 2009 do roku 2014 a poté znovu od roku 2016.

Bartoš po zvolení uvedl, že ve zbytku vládního mandátu by se Piráti měli věnovat dlouhodobě opomíjeným tématům jako jsou bydlení, digitalizace, podpora mladých, podpora školského systému či osekávání byrokracie.

Známé tváře propadly

Europoslankyně Gregorová ve své kandidátské řeči slibovala, že bude naslouchat všem členům, tedy i těm, kteří nejsou zcela spokojeni s dosavadním působením Pirátů ve vládě. „Momentálně spíše ano,“ reagovala Gregorová na dotaz, zda je pro setrvání strany ve vládě.

Piráti volili i další čtyři členy nejužšího vedení strany. První místopředsedkyní se stala poslankyně Klára Kocmanová, dalšími místopředsedkyněmi jsou neúspěšná kandidátka do čela strany Gregorová, jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová a středočeská pirátská politička Dominika Poživilová Michailidu.

Z výjimkou Bartoše se tak obmění celé vedení strany. Místopředsednické posty neobhájili europoslanec a lídr evropské kandidátky Pirátů Marcel Kolaja ani náměstkyně hejtmana Vysočiny Hana Hajnová.  

Ani do druhého kola volby místopředsedu naopak nepostoupil například europoslanec Mikuláš Peksa nebo bývalý poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Klidnější zbytek plavby

Jako host na fóru vystoupil premiér Petr Fiala (ODS), který poděkoval Pirátům za otevřenou spolupráci ve vládě a za výsledky jejich práce a zdůraznil odpovědnost, kterou jako jedna z pětice vládních stran nesou.

Osobně poděkoval Bartošovi za pokrok v digitalizaci země, ministru zahraničí Janu Lipavskému za „odhodlání vytvářet principiální a kompetentní zahraniční politiku“ a ministru Michalu Šalomounovi za kompetenci a důslednost v péči o smysluplnost legislativních návrhů.

„Dokázali jsme společně přečkat silné bouře, vlny jsou mnohem menší a můžeme tedy očekávat, že zbytek naší plavby bude o něco příjemnější,“ prohlásil Fiala.

Piráti šli v roce 2017 do sněmovních voleb samostatně, získali 10,79 procenta hlasů a 22 poslaneckých křesel. V roce 2021 kandidovali v koalici s hnutím STAN, podpořilo ji 15,62 procenta voličů, avšak Piráti získali jen čtyři mandáty, zatímco STAN jich má 33. Nyní tvoří součást vládní koalice s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Celostátního shromáždění Pirátů se jako host účastní i předseda vlády Petr Fiala (ODS).