Pitr se dobrovolně vrátí do Česka

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: CTK/Krumphanzl Michal

Podnikatel Tomáš Pitr, který je od července 2010 ve vazbě ve Švýcarsku, se rozhodl dobrovolně vrátit do České republiky. Uvedl to dnes server idnes.cz s odvoláním na podnikatelova obhájce Jana Křivánka. V pátek vzal podle webu Pitr zpět žádost o švýcarský azyl, do republiky by se tak mohl vrátit během několika týdnů.

„Pan Pitr od léta loňského roku průběžně hodnotil stav projednávaní jeho věci a jeho úroveň a nabyl přesvědčení, že v jeho procesu začala být plně respektována jeho práva na spravedlivý proces,“ řekl serveru Křivánek.

Idnes.cz píše, že jde asi hlavně o reakci na verdikt z konce loňského roku, kdy pražský městský soud rozhodl o obnovení Pitrova procesu z roku 2006. Tehdy byl společně s Miroslavem Provodem odsouzen na pět let do vězení za daňové delikty z roku 1994.

Roli prý ale hrály i osobní důvody. „Můj klient vzal v úvahu i dlouhodobé odloučení od své rodiny a ve snaze zásadně přispět ke zrychlení trestního řízení v jeho věcech a k jeho zjednodušení učinil dnešního dne ve spolupráci se svými švýcarskými advokáty krok směřující k tomu, aby byl bez odkladu vydán do České republiky,“ cituje server obhájce.

Křivánek zdůraznil, že je to Pitrovo dobrovolné rozhodnutí, které již loni avizoval Městskému soudu v Praze. Už tehdy prý uvedl, že za odpovídajících okolností je připraven souhlasit s vydáním do ČR.

Uprchlý kontroverzní podnikatel byl zadržen loni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici. Nyní se Pitr nachází ve švýcarské vydávací vazbě, neboť o jeho vydání do Čech rozhodl na konci září pravomocně tamní nejvyšší federální soud. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice ve Švýcarsku požádal o azyl. Jeho žádost sice již koncem října zamítl švýcarský federální úřad pro migraci, proti rozhodnutí ale bylo možné se odvolat k soudu.

Vrchní soud v Praze v roce 2006 poslal Pitra a Provoda za daňové delikty z roku 1994 na pět let do vězení, kvůli krácení daní s nimi potrestal i další tři muže. Soud ve středu v případě Provoda zrušil celý výrok o vině, u Pitra se to týkalo části skutků. U obou mužů soud zároveň zrušil rozhodnutí o uložených trestech.

Pitr s Provodem se na nezákonně vyžádané dani z přidané hodnoty podle dřívějšího rozhodnutí soudu obohatili o téměř 23,5 milionu korun, Pitr se prý navíc pokusil získat dalších téměř sedm milionů. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.