Platby za přítomnost otce u porodu jsou protiústavní

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kotatko Jiri/Mlada fronta E15

Porodnice, které dosud vybírají poplatky od otců u porodu, budou muset reagovat na výrok Ústavního soudu. Otcové platí stokoruny, výjimečně i přes tisíc korun. Nemocnice si tak přijdou na statisíce.

„Samotná přítomnost nesmí být jakkoliv zpoplatněna. Nemocnice může pouze za férových podmínek vybírat platbu odpovídající přiměřeným nákladům na nadstandardní prostředky. Zároveň platba nesmí být odrazující pro otce,“ řekl soudce zpravodaj Jaromír Jirsa. Částka by také podle něj neměla být vyžadována předem jako podmínka přístupu do sálu.

Rodičky mají nárok na přítomnost blízké osoby nebo duly bez zvláštního poplatku. Rozhodl o tom Ústavní soud. Platby za přítomnost otce u porodu jsou podle něj nezákonné, nemocnice si nemají účtovat ani úhradu základních zdravotnických potřeb jako jsou desinfekce nebo návleky na boty. Doprovod má stejně jako pacienti platit jen za nadstandardní služby.

Na Ústavní soud se obrátil 36letý Martin Franěk, který v říjnu 2011 zaplatil 500 korun v chomutovské porodnici. V kalkulaci přitom bylo uvedeno, že z této částky tvoří 100 korun přiměřený zisk. „Vadí mi, že mi někdo zpoplatňuje to, že jsem na počátku života mého syna. Je moje povinnost ze zákona se o dítě postarat,“ řekl Franěk Českému rozhlasu.

Většina porodnic zrušila poplatky za přítomnost otce u porodu po schválení zákona o zdravotních službách v roce 2012. Ten zakotvuje obecně právo pacientů na doprovod. V některých porodnicích ale dál zůstávají.

Není to poplatek za přítomnost u porodu, ale náhrada nákladů za materiál, personál a další spojených s přítomností doprovodu

Například v Nemocnici Na Bulovce chtějí od doprovodu rodičky 1000 korun. „Není to poplatek za přítomnost u porodu, ale náhrada nákladů za materiál, personál a další spojených s přítomností doprovodu,“ vysvětluje mluvčí Bulovky Martin Šalek. Nemocnice má náklady rozpočítané na jednotlivé položky. „Doprovodná osoba často potřebuje silnou podporu personálu,“ poznamenal Šalek. Na Bulovce vyberou od otců ročně střízlivým odhadem 800 tisíc korun.

Nejvíce peněz vydávají otcové v největší české porodnici, v Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí. Doprovod zaplatí 1300 korun. „Dostal jsem občerstvení a návleky na boty. Přijde mi to trochu drahé, ale jinak jsme byli spokojení,“ popisuje David z Prahy zkušenost z března.

Letos zrušila tento poplatek valná většina porodnic v Plzeňském kraji. Výjimkou tam zůstala plzeňská Mulačova nemocnice, kde vybírají 250 korun. Odhadem zbývá v Česku méně než dvacet porodnic, které ještě poplatky za doprovod u porodu vybírají.

Platbami otců za přítomnost u porodu se zabývaly v minulosti soudy. Zatímco chomutovská nemocnice u soudu uspěla, neratovické nemocnici jiný soud nařídil poplatek ve výši 600 korun vrátit. Přesto v Neratovicích dál platbu vyžadují.

Podle některých právníků i představitelů asociace nemocnic je platba za skutečné náklady oprávněná. Naopak vybírání peněz od doprovodu u porodu kritizuje Veřejná ochránkyněpráv. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček již dříve vyzval nemocnice, aby neúčtovaly doprovodu rodičky vysoké částky, ale nanejvýš náhradu nákladů. Ne však mnoho stokorun.

Poplatky v jednotlivých porodnicích
Většina porodnic poplatek za přítomnost otce u porodu nevybírá. Někde ale dosud zůstávají, a to v různé výši. Nejvíce se platí v porodnici v pražském Podolí, a to 1300 korun
V Nemocnici Neratovice chtějí 600 korun s tím, že částka zahrnuje mimo jiné práci lékaři a sestry s informováním dotyčného nebo využití sociálního zařízení
V nemocnicích v Mělníku, Ústí nad Labem, v Praze u Apolináře a v Liberci platí doprovod 300 korun
Fakultní nemocnice Brno uvádí cenu 500 korun, podobně Krajská nemocnice Tomáše Bati Zlín 505 korun
Ve Fakultní nemocnici Motol spočítali náklady na doprovod u porodu na 705 korun, z toho tvoří práce sestry a lékaře 318 korun, návštěvnický plášť, čepice a návleky 17 korun, režijní náklady 248 korun