Platy v Praze se drží vysoko nad průměrem, Ostrava zaostává i za menšími městy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bosch

Lidé v Ostravě, která je třetím největším českým městem, vydělávají méně peněz než pracující v menším Liberci. Nejvyšší platy zůstávají v hlavním městě, Pražané berou v průměru 31 tisíc korun hrubého. Průměr v Brně je o více než 6000 níže.

Až za menší krajská centra se propadla Ostrava. Více než 22 300 korun, tedy průměrný ostravský plat, vydělávají obyvatelé Plzně, Liberce i Pardubic. Vyplývá to z analýzy portálu Platy.cz, kde si svůj plat anonymně porovnalo přes 100 tisíc lidí.

Průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu meziročně vzrostla o 793 korun na 24 806 korun. Nominální růst tak činil 3,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, mzda vzrostla o 3,1 procenta.

Platy v Praze jsou sice nominálně nejvyšší, nicméně je tomu tak díky započtení velkého množství pozic ve vrcholovém managementu. V případě běžných pozic zůstávají velmi podobné výdělkům v Brně. Ostrava se propadla za krajská města možná i kvůli vysoké nezaměstnanosti. Nízké průměrné výdělky totiž kopírují místa s vysokou nezaměstnaností.

Průměrné platy v českých městech
Praha 31 000
Brno 25 100
Plzeň 23 800
Liberec 22 900
Pardubice 22 500
Ostrava 22 300
Hradec Králové 22 300
České Budějovice 22 000
Jihlava 22 000
Olomouc 21 800
Zlín 21 600
Ústí nad Labem 21 000
Karlovy Vary 20 100

„Za celkově vyššími platy v Praze stojí zejména vysoká koncentrace vyšších manažerských pozic a také obchodnicky orientovaných pozic, tam jsou platy vyšší vždy. Naopak platy sráží vyšší konkurence na trhu práce, vysokoškolsky vzdělaných a kvalifikovaných sil je v Praze dostatek,“ komentoval výsledky analytik Platy.cz Zdeněk Němec.

Nejen plat ale dělá pracovní nabídku zajímavou. Někdy jeho část může nahradit některý z benefitů, ať už jde o využívání služebního auta, mobilu či počítače i pro soukromé účely anebo příspěvek na penzijní připojištění. Ve srovnání tří největších měst si nejvíce benefitů mohou užívat pracující v Praze, další dvě města zaostávají ve všech kategoriích.

Nejoblíbenější jsou stravenky, dostává je skoro polovina zaměstnanců, dovolenou navíc může využít shodně 30 procent zaměstnanců. V Praze více než jinde platí zaměstnavatelé nápoje na pracovišti (Praha 29 procent, Brno 23 a Ostrava 20 procent), zaměstnanci také častěji mohou využít mobil pro soukromé volání. Naopak pružná pracovní doba a firemní akce jsou oblíbenější na jihu Moravy.