Plošné odvody? Stropnický už na nich netrvá

Slavnostní vojenská přísaha

Slavnostní vojenská přísaha Zdroj: Euro Martin Siebert

Ministerstvo obrany už netrvá na každoročních plošných odvodech mladých mužů a žen. K ústupu z dosavadních plánů obsažených v návrhu branného zákona, o němž jako první informoval deník E15, zatroubil šéf rezortu Martin Stropnický (ANO).

Ten přitom ještě na dubnovém jednání se členy výboru pro obranu Poslanecké sněmovny na novince neústupně trval. „Najdeme alternativní řešení,“ řekl na dnešní tiskové konferenci.

Ke změně stanoviska přiměl ministra odpor poslanců vládní koalice. Kriticky se k návrhu už delší dobu vyjadřují místopředseda výboru Ivan Gabal (KDU-ČSL) i jeho člen za sociální demokracii Antonín Seďa. Proti byli také zákonodárci ANO. „Ministerstvo na nás tlačilo politickými argumenty, my jsme předkládali věcné. Tedy především čísla,“ popsal vyhrocená jednání E15.cz Gabal.

Stropnický věří, že se podaří nalézt schůdné řešení. „Uvítali bychom určitě selektivní odvody. Pro ty plošné jsme nikdy nebyly, protože armáda potřebuje konkrétní profese, a to pro nás bylo vždy určující,“ tvrdí. Plošné odvody prý doplnily do předlohy vládní úřady, které se obávaly, že by původní opatření mohlo být diskriminační.

Ministr se domnívá, že odvody by mohly být dobrovolné, přičemž do dvou let by zájemce o službu povinně absolvoval základní dvanáctiměsíční výcvik. „Jistá forma dobrovolnosti by mohla být řešením. Je to ale určitá sázka do loterie, protože nevíme, jaká by byla reakce veřejnosti,“ podotkl.

Proti je část poslanců

Seďa je přesvědčen že dobrovolné odvody nebudou funkční. Kritizuje hlavně to, že vedle profesionálních jednotek a aktivních záloh by měla vzniknout ještě třetí složka vojska. „Máme aktivní zálohy, které jsou dobrovolné, členové chodí každoročně na cvičení. Rozmělňovat tyto aktivní zálohy je zbytečné a nikam to nepovede,“ uvedl.

Navíc by se podle Sedi nenaplnil původní cíl ministerstva, tedy zjistit, jak je na tom obyvatelstvo zdravotně a s kým by se mohlo v případě ohrožení nebo válečného stavu počítat. Poslanec soudí, že armáda by za těmito účely měla dostat možnost vstoupit do existujících databází. U zdravotních pojišťoven to však naráží na ochranu osobních údajů.

Akcent na zálohy

„Když to nazývají dobrovolnými zálohami, myslím, že tu dobrovolné zálohy máme v podobě aktivních záloh, těm je třeba pomáhat, na ty je třeba se zaměřit, ty je třeba vybavit,“ komentovala nové plány ministerstva členka výboru za ODS Jana Černochová. Dosavadní postup Černochová odmítla. Připomněla, že Stropnický si vládou nechal schválit a dolní komoře parlamentu předložil normu, aniž ji předem projednal s koaličními poslanci. Způsob projednávání tak zásadního zákona označila za nedůstojný.

Zatím je dohodnuto, že návrh branného zákona by poslanci propustili na červnové schůzi pléna v prvním čtení do výboru. A v něm se buď najde shoda na celkovém pozměňovacím návrhu, nebo ne.