Po letech slibů první krok. Pacienti získají ve zdravotnictví silnější hlas

Lenka Teska Arnoštová

Lenka Teska Arnoštová Zdroj: CSSD

Pacientské organizace, které hájí práva nemocných, nejspíš dostanou, po čem roky volají. Stabilní financování, aby nemuseli z roku na rok řešit jednorázové dotace. Uvedla to na letní škole pacientů náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová (ČSSD).

Ministerstvo zdravotnictví žádá o několik desítek milionů korun z evropských fondů na projekt balíčku změn pro pacientská sdružení. První hmatatelný výsledek by mohl přijít ještě letos. Z projektu Forum by dostaly pacientské organizace k dispozici kancelář, kde by mohly pracovat.

Právě nájem a další pravidelné výdaje jsou pro pacientské organizace problém. Financují totiž svoji činnost nejčastěji z různých jednorázových dotací a darů na jednotlivé projekty. Získat stabilní prostředky na samotné vlastní fungování je pro ně většinou neřešitelný problém.

„Do tří let bychom měli mít systém financování vymyšlený,“ uvedla Arnoštová. Jako příklad uvedla Německo, kde jsou pacientské organizace ze zákona dotovány ze speciálního fondu.

Přečtěte si:

V Česku existují asi dvě stovky pacientských organizací. Z toho zhruba stovka je skutečně aktivní. V rámci zmiňovaného projektu by také mohly pacientské organizace získat zákonnou pozici při některých jednáních. Dnes mají pacientská setkání jak ministerstvo zdravotnictví, tak Všeobecná zdravotní pojišťovna. Pacienti je mimo jiné upozorňují na systémové chyby, kvůli kterým se pacienti nedostanou k tomu, na co by měli mít ze zákona nárok.

Projekt Forum počítá také se vzdělávacím programem pro pacienty na univerzitě a zvažuje zavedení pacientského ombudsmana.

Problémy jednotlivých skupin pacientů podle diagnóz včera řešili zástupci pacientských organizací na APO Letní škole, sponzorované Asociací inovativního farmaceutického průmyslu.