Po Slavii si neznámá firma vyšlápla i na Američany z Prologis

ilustrační foto,  Logistický komplex Prologisu v Jenči

ilustrační foto, Logistický komplex Prologisu v Jenči Zdroj: Prologis

Společnost registrovaná na tichomořském ostrově Samoa chtěla dostat peníze z fotbalové Slavie. Nyní bojuje s americkým developerským obrem Prologis o lukrativní pozemky u Brna.

Do pře americké developerské společnosti Prologis o brněnské parcely umožňující postavit mnohamiliardový realitní projekt se zapojila neznámá společnost Online Services registrovaná na ostrově Samoa. Boj se svádí o pozemky v Syrovicích, za něž Američané v roce 2009 zaplatily přes čtvrt miliardy korun. Prodejcem byla firma Deveplan. Mezitím však zkrachovala.

Online Services a další offshorové společnosti přihlášené za věřitele nyní tvrdí, že transakce mezi Deveplanem a Prologisem je kvůli právní vadě neplatná. Chtějí dostat parcely do majetkové podstaty Deveplanu. Pro Prologis by to znamenalo, že by přišel nejen o peníze, ale též o pozemky. O sporu má v dubnu rozhodnout kontroverzní soudce Jan Kozák z Krajského soudu v Brně. Do konkurzu se již vložilo také státní zastupitelství.

"Známá" insolvenční firma

Anonymní Online Services se nepokouší dění v tuzemském byznysu ovlivnit poprvé. Loni se objevila v insolvenční vřavě kolem fotbalové Slavie. Tehdy se do role jednoho z věřitelů dostala odkupem pohledávky od bývalého ředitele klubu Zbyňka Kusého. Po vstupu čínského investora a miliardáře Jiřího Šimáněho do Slavie vzala Online Services insolvenční návrh zpět.

V případu Deveplanu a Prologisu zastupuje Online Services advokát Jiří Holas. Ten má blízko k podnikateli Pavlovi Petrovičovi. Lidové noviny loni napsaly, že v Online Services tahá za nitky právě Petrovič. Specialista na zakládání společností s neznámými vlastníky v daňových rájích a někdejší spolumajitel zkrachovalé kampeličky WPB.

Petrovič se podle týdeníku Euro dobře zná s Martinem Bendou, byznysmenem, který se v minulosti objevoval kolem vytunelovaných fondů Trend a s nimi souvisejícího prodeje obchodního domu Kotva. Před více než deseti lety byl Benda rovněž předním manažerem Kotvy coby představitel kyperské společnosti Forminster.

Na stejné adrese

Právě Forminster ovládal další s Bendou spojené firmy. Mimo jiné K-T-V finance. Na ní v minulosti přešla část jmění Deveplanu. Stalo se to v roce 2008, tedy v době, kdy Deveplan uzavíral obchod na pozemky s Prologisem. Benda s Deveplanem toho má ovšem společného více. Například adresy firem, na nichž Deveplan a s Bendou spojené firmy sídlily. A to v Praze i v Brně. Benda je podle Lidových novin v současnosti vlastníkem vršovického Ďolíčku, stadionu fotbalového klubu Bohemians, který loni nabídl k odkupu magistrátu.

Kromě Online Services není v tuzemsku nováčkem ani další z offshorových firem usilujících o získání cenných parcel Prologisu. V soudní přetahované vystupuje i kyperská společnost SG Solar Green, dříve nazývaná Lapursa. Ta si po státu nárokovala téměř miliardové odškodné kvůli vytunelovaným CS Fondům. Všichni aktéři aktuální kauzy kolem pozemků Prologisu si dali bobříka mlčení. „Na radu advokátů se nebudu k ničemu vyjadřovat,“ řekl serveru E15.cz Pavel Petrovič. Na zaslané dotazy nereagoval ani Benda. Mlčí rovněž Prologis.