Podnikatele lákají daňové ráje zejména kvůli nestabilní legislativě v Česku

peníze

peníze Zdroj: profimedia.cz

Již několik let sílící trend, kdy podnikatelé přesouvají sídla firem do zahraničních destinací, bude podle analytiků pokračovat i v letošním roce. Za prvních devět měsíců loňského roku se zvýšil počet tuzemských firem ovládaných z daňového ráje o 337. Celkově je dle statistik České kapitálové informační agentury (ČEKIA) z daňových rájů ovládáno téměř 12,5 tisíce v Česku sídlících společností.

Mezi nejoblíbenější daňové ráje patří aktuálně například USA a Seychely. V rámci Evropské unie je potom nejatraktivnější Kypr. Dle statistik společnosti Smart Companies, přibývá na Kypru velmi razantně počet nově zaregistrovaných společností – během posledních tří let vzrostl jejich počet o 25 procent. A co podnikatele láká přesunout sídlo své firmy právě do některé z těchto zemí? Například Kypr má stabilní podnikatelské prostředí a s Českou republikou má uzavřenou smlouvu o ochraně investic.

Založení společnosti se podle angažovaných odborníků vyplatí společnostem se ziskem o 2,5 milionu korun. Kouzlu středomořského ostrova podlehl například i Energetický a průmyslový holding či Seznam.cz. Celosvětové příjmy firem, pokud jsou jednatelé firmy daňovými rezidenty na Kypru, se daní sazbou deset procent, což představuje jednu z nejnižších sazeb v Evropě. Kypr, který se však uchází u Evropské unie o půjčku ve výši 17,5 miliardy eur, bude muset výměnou za finanční výpomoc zpřísnit svá volná pravidla o informacích o podnikání cizinců.

„Vysokou poptávku klientů po založení vlastní společnosti v některé ze zemí s příznivou daňovou politikou, a zejména na Kypru, zaznamenáváme dlouhodobě. Proto od října poskytujeme podnikatelům kompletní legislativně-administrativní agendu přímo na Kypru,“ říká Filip Reinoso ze Smart Companies.

EU chce firmám zamezit využívání daňových rájů