Podpora českého filmu bude mít nová pravidla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pravidla pro financování českého filmu se změní. Do státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie zamíří procento částky za každou prodanou vstupenku do kina. Dosud měl fond z každého lístku jednu korunu. Fond by měl také získat peníze od komerčních televizí a ze zpoplatnění filmů, které spravuje. Nový zákon o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie schválila vláda.

Komerční televize by podle premiéra Petra Nečase měly do fondu na podporu kinematografie poskytnout asi 150 milionů korun. Zpoplatnění filmů ve správě fondu podle něj vynese asi 20 až 30 milionů korun. Příjmy by měl fond mít i z online služeb a od provozovatelů satelitních a kabelových televizí. „Lze odhadnout, že dohromady ten výnos dosáhne zhruba 250 až 300 milionů korun,“ řekl Nečas.

Ministerstvo kultury, které návrh zákona připravilo, obhajovalo nový zákon tím, že je potřeba sjednotit pravidla pro audiovizi v jednom zákoně a získat více prostředků na podporu českého filmu.

„Ačkoli v minulém roce došlo k přijetí takzvané II. diginovely, která do fondu přinese každoročně dvě procenta výnosů z reklamy z komerčních televizí, nestačí to. Pokud vezmeme v úvahu skutečnost, že fond by měl v příštích letech digitálně restaurovat většinu filmů, které má ve správě, digitalizovat regionální kina, podporovat tvorbu scénářů, výrobu, distribuci i festivaly, bylo nutné nalézt zdroje další,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Eva Tichá.

„Vládou schválený návrh počítá s výběrem poplatků do kinematografického fondu i od provozovatelů kabelové televize. Jedná se v podstatě o formu daně pro vybrané společnosti, byť v úrovni jednoho procenta z ceny kabelové televize,“ řekl prezident České asociace elektronických komunikací Zdeněk Vaníček.

Pokud stát nepovažuje současnou úroveň příspěvků z reklamy a ze vstupenek do kinematografického fondu za dostatečnou, systémovým řešením by byla podpora z veřejných zdrojů, dodal Vaníček. Podle něj takto návrh zákona zatěžuje firmy další administrativou a naplňuje znaky selektivní veřejné podpory podnikatelským subjektům - úspěšným žadatelům o příspěvek z fondu.

Další návrhy jak financovat fond kinematografie, jako například státní rozpočet, odvod z výnosu z loterií, daňové úlevy a podobně, v meziresortním připomínkovém řízení neuspěly. Ministerstvo kultury uvedlo, že se zákon nijak nedotýká pobídek pro filmový průmysl, ani nemá nic společného s dokumentem ACTA či jinou kontrolou a omezením internetu. Nový zákon o audiovizi má nahradit dosavadní právní normy ze začátku 90. let.