Poláci si opět stěžují, hlavně Česko prý diskriminuje jejich potraviny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Podhora Marek

Polští výrobci potravin si stěžují v Bruselu na bariéry na unijním trhu, na které prý naráží skoro třetina jejich zboží. "Nejvíce diskriminující praktiky uplatňuje Česko," napsal polský list Rzeczpospolita. Polští vývozci si na překážky na jednotném trhu stěžovali v Evropském parlamentu s cílem vyvolat debatu a přimět Evropskou komisi, aby se problému věnovala.

Podobné výhrady zazněly i loni, česká strana je ale odmítla a Varšava se nakonec rozhodla na EK se neobrátit. Podobně se k problému staví české ministerstvo zemědělství i nyní.

Největší rozruch v médiích vyvolalo ruské embargo na dovoz potravin. To ale postihlo polský vývoz v hodnotě 1,2 miliardy eur (asi 33 miliard korun), zatímco Polsko jen do Česka vyváží ročně výrobky za 1,6 miliardy eur (téměř 44 miliard korun), upozornila Rzeczpospolita.

Celkově do EU směřují čtyři pětiny polského vývozu, z čehož vyplývá i význam volného pohybu zboží na unijním trhu pro polské rolníky a zpracovatele.

„Ti si ale stále více stěžují, že teoretický zákaz budování překážek je v některých zemích obcházen. Nejpříznačnější případy se týkají Česka, což potvrdila zpráva poradenské firmy PricewaterhouseCoopers, vypracovaná na zakázku odvětví a na základě dotazníků zaslaných vývozcům,“ napsal polský deník.

„Vývozci si stěžují především na úřední kontrolu potravin,“ prohlásil v Bruselu generální ředitel Polské federace výrobců potravin Andrzej Gantner.

Poláci tvrdí, že systém, který má sloužit k objektivnímu odhalování případů ohrožujících spotřebitele, je v Česku zaměřen na polské potraviny, stejně jako mediální kampaň, která prý má polské potraviny zdiskreditovat. „S médii válčit nebudeme. Ale o kontroly by se měla zajímat Evropská komise,“ řekl Gantner.

Polská sdružení výrobců potravin předala své argumenty poslancům Evropského parlamentu (EP), uvedla Rzeczpospolita. Andrzej Grzyb z Polské lidové strany tvrdí, že má podporu největší poslanecké skupiny v EP, evropských lidovců, k sepsání rezoluce, která by mohla komisi přesvědčit, aby se o problém zajímala. Podle vývozců nezájem komise vede k tomu, že se negativní praktiky šíří.

Za příklad diskriminace zpráva označuje, že úřady vyžadují 48 hodin předem údaje o přesném množství a ceně vyvážených výrobků a uplatňují přísné finanční sankce za jakékoli odchylky.

Podle českého ministerstva zemědělství se ale povinnost hlásit informace o dovozu týká jen příjemců zásilek, nikoli samotných exportérů

Podle vývozců 30 procent polských výrobků na unijním trhu naráží na diskriminační praktiky, jejichž překonání v průměru zabere čtyři dny v měsíci a dodatečné náklady dosahují čtyř procent hodnoty vývozu.

Podle českého ministerstva zemědělství se ale povinnost hlásit informace o dovozu týká jen příjemců zásilek, nikoli samotných exportérů. Kontroly podle něj nejsou diskriminující, provádí se ve stejné šíři jako u produktů vyrobených na českém území.

Podobné informace o zprávě PricewaterhouseCoopers se objevily i v dalších polských médiích. Polským vývozcům podle listu Gazeta Wyborcza ztrpčují obchodování na unijním trhu neopodstatněně časté veterinární a hygienické kontroly, negativní kampaně v médiích a dodatečné požadavky na dokumenty.

Klacky pod nohy

„Klacky pod nohy“ Polákům prý nejčastěji hází Česko, ale i Německo, Španělsko, v menší míře Británie a Slovensko. „Česko je zjevně zemí, která vsadila na překážky,“ uvedl Gantner. Podle něj už nejde o „excesy“ jednotlivých politiků, ale o systémový protekcionalismus šířící se unií.

Příčinou rostoucího tlaku na polské vývozce je prý paradoxně jejich úspěch: od roku 2008 se vývoz polských potravin zvýšil o téměř 70 procent, na unijním trhu pak z 8,3 miliardy na loňských 13,9 miliardy eur (z 226 miliard na 379 miliard korun).

Osm procent vývozu polských potravin směřuje do Česka, oproti 29 procentům do Německa, avšak podíl polských potravin na českém trhu loni přesáhl 18 procent. Polsko je nyní sedmým největším vývozcem potravin v EU, předstihlo mimo jiné Británii a Dánsko.

Stejný problém loni

Na údajnou diskriminaci v Česku si polští vývozci stěžovali i loni. Avšak polský ministr zemědělství Marek Sawicki po jednání se svým českým protějškem Marianem Jurečkou řekl, že spor kolem údajně příliš přísných kontrol ze strany českých úřadů pokládá Varšava za uzavřený a na Evropskou komici se neobrátí. Jurečka uvedl, že si za prací dozorových orgánů stojí a že polské potraviny a dovozci „nebyli zatíženi intenzivnější kontrolou ve vztahu k objemu dovozu“.

Ministerstvo i nyní kritiku odmítá. Čtvrtina potravin dovezených do České republiky podle něj pochází z Polska, takže nemůže jít o omezování trhu nebo diskriminaci dovozů. Ani Evropská komise si podle mluvčího rezortu Hynka Jordána na postup českých orgánů nestěžovala.

„V průběhu tohoto roku nám nebyly předloženy žádné oficiální stížnosti na vytváření překážek dozorovými orgány při vstupu na český trh. Pokud bude Česká republika polskými kolegy nebo komisí s touto problematikou oslovena, jsme připraveni reagovat,“ sdělil Jordán.

Polské potraviny? O Čechy nejde