Policejní odbory: Chystanými škrty stát rezignuje na svoji bezpečnost

Policie ČR

Policie ČR

Miliardové škrty, které chce šéf státní pokladny Miroslav Kalousek (TOP 09) naordinovat ministerstvu vnitra, ochromí podle odborů policejní i hasičský sbor. Podle návrhu, o němž bude zřejmě už příští týden jednat vláda, má rezort v příštích třech letech dohromady přijít o 11,8 miliardy korun.

„Pokud budou tato úsporná opatření schválena, stát rezignuje na zajištění své vnitřní bezpečnosti. Hrozí totální destrukce policejního i hasičského sboru,“ řekl E15 místopředseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Daniel Bláha.

„Všichni přitom máme v dobré paměti tvrzení bývalého ministra vnitra Radka Johna a také příslib ministra Kalouska, že v dalších letech zůstane rozpočet rezortu na stejné úrovni jako letos a bude se mírně zvyšovat,“ dodal odborář.

Sklady začínají být prázdné už nyní

Už letos je situace poměrně napjatá, police dosud čerpá ze zásob pohonných hmot, výstroje či střeliva z dřívějška. Oproti loňsku se letos provozní výdaje u policie seškrtaly o téměř 40 procent, u hasičů o více než 20 procent.

Například v Praze vystačili strážci zákona se zásobami do června, navíc se museli smířit s restrikcemi. Jeden služební vůz má měsíčně přidělený benzín za 3600 korun. „Co budeme dělat, až se sklady vyprázdní, nevím,“ poznamenal Bláha.

Policejní oddělení asi nahradí služebny

V případě dalších škrtů by zřejmě musela být uzavřena řada policejních oddělení. Podle informací E15 už policejní prezídium připravuje plán na to, jak je změnit v policejní stanice.

„To je zjednodušeně řečeno místnost, kam se policejní pochůzkáři přijdou v zimě ohřát. Do služeben už ale nemohou občané chodit nahlašovat trestnou činnost, nesepisují se tam protokoly,“ vysvětlil Bláha.

Odejít může až devět tisíc policistů

Škrty navrhované ministerstvem financí by znamenaly výrazné zeštíhlení sboru, nelze vyloučit odchod až devíti tisíc policistů. Zhruba třímiliardové úspory, které rezortu hrozí jen v příštím roce, by podle odborů připravily o práci na šest tisíc policistů.

V případě odchodu zkušených členů sboru však minimálně polovině z nich bude muset ministerstvo vyplácet výluhové příplatky. A pokud odejdou policisté, kteří slouží jeden až dva roky, stát přijde o peníze investované do jejich výcviku.

Podle Bláhy je personální situace velmi napjatá a jakékoliv restriktivní opatření by znamenalo zhroucení celého systému. „Tím by došlo k ohrožení bezpečnostní standardů nejen v Česku, ale v návaznosti by to ovlivnilo také bezpečnost Schengenského prostoru,“ konstatoval odborář.

Problémy budou mít i hasiči

Exministr John (VV) loni prosadil, aby rezort dostal 2,2 miliardy navíc. Napřesrok pak mělo vnitro přislíbenou další půlmiliardu. Už tehdy si přitom nestěžovali jen policisté, ale i hasiči. „Pokud v roce 2012 nedostaneme na platy a provoz alespoň 800 milionů korun, sbor zkolabuje,“ řekl tehdy předseda hasičských odborů Zdeněk Oberreiter.

Jak chce ministr financí šetřit

Šéf státní pokladny Miroslav Kalousek chce v příštím roce dohromady ušetřit 20 miliard, v roce 2013 55 miliard a o rok později ještě dalších 35 miliard navíc. Vedle bezpečnostních složek by škrty tvrdě dopadly také na školství, které by v příštích třech letech mělo přijít o rovných 33 miliard.