Policejní prezidium bude mít brzy nového šéfa, favoritem je Švejdar

Policejní prezidium

Policejní prezidium Zdroj: Profimedia

Jan Švejdar
2
Fotogalerie

Souboj dvou policejních manažerů o nejvyšší post v bezpečnostním sboru má jasného favorita. Je jím ředitel policie Pardubického kraje Jan Švejdar, jehož jméno padá už delší dobu. Velmi pravděpodobně porazí Vladislava Husáka, který v minulosti prezidium řídil. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nedávno řekl, že vítěze chce znát do prosince.

„Výběrová komise se má sejít tento týden,“ sdělila Hana Malá z tiskového odboru vnitra. Potvrdila, že do tendru vypsaného v první polovině listopadu se přihlásili jen dva zájemci. „V souladu se zásadami ochrany osobních údajů nebudeme v průběhu výběrového řízení komentovat jména uchazečů ani zveřejňovat žádné další údaje,“ dodala. Pětičlenná komise se sešla už minulý pátek. Konstatovala, že oba adepti splňují požadované podmínky a pozvala je k osobnímu pohovoru.

Podle místopředsedy sociální demokracie a pardubického hejtmana Martina Netolického by byl Švejdar vhodným nástupcem Tomáše Tuhého, který se stane velvyslancem na Slovensku. „Jako předseda krajské bezpečnostní rady znám plukovníka Švejdara osobně a záměrně o něm nemluvím jako o policistovi. Pro mě je policajt v tom nejlepším slova smyslu. Neřeší věci politicky jako policista diplomat,“ řekl v rozhovoru pro E15 Netolický.

Jméno bývalého náměstka policejního prezidenta pro kriminální policii padlo už i v Poslanecké sněmovně při pokusu opozice vyslovit vládě ANO a ČSSD nedůvěru. Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se první informace o možné výměně Švejdara za Tuhého objevily v novinách patřících koncernu Agrofert. „Jeho jméno údajně už v květnu putovalo v okolí premiéra Andreje Babiše,“ uvedl Stanjura a položil řečnickou otázku Hamáčkovi, kdo ve skutečnosti policejního prezidenta vybírá.

Netolický tyto výhrady odmítá. „Pokud se plukovník Švejdar stane policejním prezidentem, nepochybuji o tom, že bude pečlivě hlídat, aby policie byla ve vyšetřování živých, a tedy neskončených kauz, nezávislá na politicích,“ podotkl v narážce na případ Čapí hnízdo, v němž čelí Babiš a jeho blízcí obvinění z dotačního podvodu.

Hamáček nejprve vyhlásil nabídkové řízení určené jen pro služební funkcionáře nebo policisty ve stejné platové třídě. Nikdo se však nepřihlásil, a to ani z řad náměstků policejního prezidenta. Následně vypsal standardní výběrové řízení pro širší okruh zájemců.

Personální změny v bezpečnostních složkách

Duben

Po nátlaku premiéra v demisi Andreje Babiše rezignoval ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín.

Květen

Vláda v demisi zprostila funkce ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Jiřího Šaška kvůli údajnému podezření z majetkových machinací.

Na vlastní žádost skončil ředitel pražské policie Miloš Trojánek, který se opakovaně zastal vyšetřovatele kauzy Čapí hnízdo Pavla Nevtípila.

Červen

K odchodu do důchodu se rozhodl ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Michal Mazánek

Vláda v demisi schválila přesun policejního prezidenta Tomáše Tuhého na post českého velvyslance na Slovensku. Tuhý přestal policii řídit v říjnu, funkční období by mu vypršelo až příští rok na jaře.