Policie našla zbraně v budově palestiské ambasády. Smrt velvyslance prý byla nehoda

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál Zdroj: ctk

Kriminalisté našli v objektu palestinské ambasády několik zbraní, které neprošly českou evidencí. Policie je nyní zkoumá. Vyšetřovatelé mezitím potvrdili, že smrt velvyslance Džamála Muhammada Džamála nebyla úmyslně zaviněná.

Policisté našli při vyšetřování středečního výbuchu trezoru, který nepřežil palestiský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál, řadu stop. „Pokud se ptáte, zda to byly i zbraně, pak říkám, že ano,“ uvedl šéf pražské policie Martin Vondrášek. Týdeník Respekt v souvislosti s nálezem zbraní uvedl, že by stačily na vyzbrojení deseti lidí a jednalo se o pistole a samopaly.

Policie již prověřuje výbuch, který zabil velvyslance Džamála Muhammada Džamála, jako usmrcení z nedbalosti a nedovolené ozbrojování. Vyloučila úmysl usmrtit konkrétního člověka. Podle výsledků pitvy byl příčinou velvyslancovy smrti úrazový krvácivý šok. Uvedla to mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová.

Palestici spekulují o atentátu

Ještě ráno se v souvislosti s explozí trezoru, spekulovalo o tom, že to nemusela být nehoda. Nejmenovaný palestinský představitel, kterého cituje agentura Nová Čína, totiž nevyloučil úmyslný výbuch, který měl diplomata zabít.

Zdroj agentury Nová Čína bez dalších podrobností řekl, že palestinské úřady nevylučují, že Džamál se stal obětí „atentátu“. Palestinský ministr zahraničí Rijád Málikí přitom ve středu podle agentury AP prohlásil, že explodoval trezor, který nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel.

Podle mluvčího ambasády Nabíla Fahile se ale trezor běžně používal, řekl to dnes Českému rozhlasu. Tvrzení palestinského ministra tak vyvrátil. Dodal, že ambasador do trezoru běžně ukládal peníze na výplaty a denní potřeby úřadu a popřel, že by výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému zařízení. Výbuch si nedokáže vysvětlit a nepopřel ani možnost, že šlo o úmyslný trestný čin.

Málikí uvedl, že velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. „Když tak učinil, něco se uvnitř sejfu stalo a vybuchlo to,“ citovala ministra agentura AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

BIS: Teroristický čin to nebyl

Kriminalisté během čtvrtka pokračovali ve výsleších svědků, další podrobnosti však zatím policie zveřejnit nehodlá. „Nemyslím si, že by bylo na místě v tuto chvíli uvolňovat další informace,“ uvedla Zoulová. Vyšetřování podle ní vedou pražští policisté, palestinskou stranu však budou o jeho průběhu informovat.

Bezpečnostní informační služba (BIS) nemá poznatky o tom, že by středeční výbuch v budově palestinského zastoupení v Praze byl teroristický čin. „Nemáme jedinou indicii, která by naznačovala, že šlo o teroristický útok. Vyšetřování je plně v režii policie, na případu s ní spolupracujeme,“ uvedl mluvčí BIS Jan Šubert.

Záhadná výbušnina

Policejní prezident Martin Červíček řekl, že výbušniny v komplexu velvyslanectví neměly co dělat. Trezor a látku, která vybuchla, začal zkoumat Kriminalistický ústav, řekl to šéf ústavu Pavel Kolář. Výsledky expertiz by mohly být známy v řádu dnů.

Zpravodajský a komentátorský portál thecommentator.com uvedl, že v Praze mezi novináři koluje o původu výbušniny „zajímavá teorie“, která se sice může nakonec ukázat jako nepravdivá, má ale přesvědčivý základ. Údajně by mohlo jít o semtex, což je plastická trhavina vyvinutá v 50. letech v Československu. Jak thecommentator.com upozornil, semtex v období studené války získaly arabské teroristické skupiny a režimy podporující Palestince, například Libye.

Při výbuchuv pražskému Suhdole byl zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad DžamálPři výbuchuv pražskému Suhdole byl zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál | ctkVýbuch v pražskému Suchdole stál život palestinského velvyslance (foto ČTK)

„Pokud to semtex byl, zcela jistě šlo o velmi staré zásoby. Česká republika je nyní jednou z nejvíce proizraelských zemí v Evropě,“ napsal thecommentator.com. Dodal, že semtex byl v minulosti velmi oblíben pro svůj ničivý účinek a proto, že byl prakticky nezjistitelný. Teprve smlouvy na konci studené války přinesly závazek přidávat během výroby detekční prvky, díky kterým je možné trhavinu v rámci bezpečnostních kontrol snadno odhalit.

Teorii o tom, že výbušnina byla součástí zabezpečovacího systému sejfu, zpochybnili i oslovení odborníci. Podle nich se zabezpečení trezorů výbušninou používalo naposledy po druhé světové válce.