Policie navrhla obžalobu v kauze podnikatele Savova. Stíhání čelí 11 lidí

Podnikatel František Savov (vpravo) na snímku pořízeném 10. června 2015

Podnikatel František Savov (vpravo) na snímku pořízeném 10. června 2015 Zdroj: ČTK / Dospiva Jakub

Podnikatel František Savov
2
Fotogalerie

Policie navrhla podání obžaloby v případu krácení daní a praní špinavých peněz se škodou zhruba 700 milionů korun, sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. V kauze čelí stíhání 11 lidí, podle dřívějších informací je mezi nimi podnikatel František Savov. Kriminalisté ukončili vyšetřování po 8,5 letech.

„Délku vyšetřování ovlivnila sofistikovanost případu, kdy k transakcím byla použita řada bankovních účtů offshore společností, a také vyhýbání se trestnímu řízení ze strany jednoho z obviněných,“ uvedl Ibehej.

Savov žije a podniká v Británii. Tamní soudy v minulosti opakovaně rozhodly o jeho vydání do vlasti, podle dřívějšího vyjádření státního zastupitelství ale v zemi požádal o azyl. Ibehej dnes napsal, že proti jednomu z obviněných vede policie stíhání jako proti uprchlému.

Skupina obviněných podle kriminalistů neoprávněně vylákala nadměrné odpočty DPH u jimi ovládaných společností, a to v období od září 2009 do dubna 2012. Finanční prostředky, které jim vyplatil finanční úřad, následně na pokyn jednoho z obviněných přeposílali na větší množství bankovních účtů, aby je legalizovali.

„Policistům NCOZ se podařilo zajistit jako tzv. náhradní hodnotu majetek v celé výši způsobené škody,“ doplnil mluvčí s tím, že případ s krycím názvem Octavian řešil pracovní tým Daňová Kobra v součinnosti s Finančním analytickým úřadem.

Všichni obvinění jsou na svobodě, v případě pravomocného rozsudku jim hrozí až desetileté vězení. O podání obžaloby bude rozhodovat Městské státní zastupitelství v Praze.

Padesátiletý podnikatel tvrdí, že se ho policie snaží zlikvidovat s cílem zmařit jeho obchody. Už dříve řekl, že se před českou justicí neskrývá, je ale přesvědčený, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces.

V ČR byl Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta. Právě v sídle vydavatelství zasahovali v roce 2013 kvůli daňové kauze policisté. Do portfolia Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 od Savova v roce 2016 koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.