Policie posoudí režim kontrol na Hradě. Pavel jej chce zmírnit

Policisté analyzují potřebu kontrol u vchodů na Pražský hrad.

Policisté analyzují potřebu kontrol u vchodů na Pražský hrad. Zdroj: Profimedia.cz

Policisté analyzují potřebu kontrol u vchodů na Pražský hrad.
Policisté analyzují potřebu kontrol u vchodů na Pražský hrad.
Policisté analyzují potřebu kontrol u vchodů na Pražský hrad.
4
Fotogalerie

Už sedm let musejí návštěvníci při vstupu do areálu Pražského hradu procházet policejními kontrolami. Byť prezidentští kandidáti před volbami svorně slibovali, že kontroly zruší, rozhodnutí stále leží na policii. Ta právě chystá bezpečnostní analýzu, která posoudí, zda by se kontroly nedaly zmírnit, či úplně zrušit. Otevření Pražského hradu přislíbil prezident Petr Pavel ve svém plánu pro prvních sto dní svého mandátu.

„Na přelomu března a dubna bude zpracována další bezpečnostní analýza ve vztahu ke kontrolám na Pražském hradě a následně bude na jejím podkladě rozhodnuto o dalším postupu. Do té doby zůstává režim kontrol nezměněn,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jozef Bocán.

Kontroly se v létě 2016 zaváděly zejména s ohledem na teroristické útoky v evropských metropolích, ale i v reakci na akci skupiny Ztohoven, která půl roku předtím vyměnila prezidentskou standartu nad Pražským hradem za červené trenýrky. Nynější bezpečnostní situaci zase zhoršuje válka na Ukrajině. „Pochopitelně je aktuální bezpečnostní situace nejen u nás, ale i v Evropě či ve světě jedním z aspektů, které mají na jednotlivá policejní opatření vliv,“ řekl Bocán.

Návštěvníci teď musejí u vstupů na jednotlivá nádvoří Hradu procházet bezpečnostními rámy a policisté jim kontrolují zavazadla. Zrušení kontrol žádal po policii a ministerstvu vnitra před rokem exprezident Miloš Zeman, který byl do té doby hlasitým zastáncem opatření. Policie byla změnám podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zprvu nakloněna, což se však změnilo po invazi Ruska na Ukrajinu.

Současná hlava státu přislíbila ve svém plánu na prvních sto dní ve funkci, že  zahájí proces otevírání Hradu. „Bezpečnostní opatření by se měla vždy buď zřizovat, nebo rušit na základě konkrétní bezpečnostní situace,“ řekl Pavel tento týden Deníku. Situace byla podle něj v době, kdy byla opatření zaváděna, závažná a opatření byla namístě. Od té doby se ale situace podle prezidenta změnila.

Rakušan začátkem března připustil, že by se bezpečnostní rámy mohly posunout na vybraná místa uvnitř areálu. „Je možné, že rámy někde mohou v nějaké formě zůstat. Mohou být namátkové kontroly, nějaký bližší monitoring prostranství a podobně,“ řekl. Závěry chystané policejní analýzy by Pavel rád zveřejnil, kromě toho se chce věnovat technické ostraze objektu.