Policie prohrává na trhu práce s armádou

Armáda ČR (ilustrační foto)

Armáda ČR (ilustrační foto) Zdroj: David Malík

Armáda ČR (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Rozdíl v platech nastupujících vojáků a policistů je přes deset tisíc korun. Mimo jiné to způsobují stabilizační příspěvky či přídavky na bydlení, které vyplácí armáda.

Zatímco vojsku se v posledních letech daří nabírat na dva tisíce nováčků ročně, prakticky totožný nebo i větší podstav pravidelně hlásí republiková policie. V letech 2014 až 2017 získávala v průměru o pět set nových příslušníků méně než armáda. Způsobují to hlavně výrazné rozdíly v platech, které vojáků navyšují různé benefity.

„Konkurence na trhu práce je momentálně velký problém, který se Policie ČR snaží řešit, a to především formou zkvalitnění náboru a zatraktivněním zaměstnavatele,“ sdělila Ivana Nguyenová z policejního prezidia.

Armáda nedávno představila nový náborový web, kde byl jako příklad uveden hrubý plat vojenského kuchaře 35 tisíc korun. Oproti tomu policie láká posily na 22 tisíc hrubého.

Například svobodný voják nebo vojákyně mají okamžitě po absolvování tříměsíčního přijímacího kurzu nárok na sedmitisícový stabilizační přídavek a navíc na příspěvek na bydlení minimálně tři tisíce korun, který s každým dalším členem rodiny roste. Oba bonusy se vyplácejí každý měsíc. Vojáci mají dotované také dojíždění. Nic takového se policistů netýká.

Už v předchozím volebním období to měla odstranit novela zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostní sborů, která však stále leží v Poslanecké sněmovně. Podepsaly se na tom napjaté vztahy mezi tehdejšími ministry vnitra a financí Milanem Chovancem (ČSSD) a Andrejem Babišem (ANO).

Policie nyní čeká, jak dopadnou jednání mezi oběma stranami o nové vládě, která se zadrhla právě na postu šéfa rezortu vnitra. „Vedení policie předložilo již v minulosti novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů a bude ve snaze o její schválení nadále pokračovat,“ uvedla Nguyenová.

Podle bezpečnostní expertky z opoziční ODS Jany Černochové neudělala předchozí vláda pro stabilizaci policejního sboru žádný zásadnější krok, ačkoliv se vnitru výrazně zvýšil rozpočet. V minulých čtyřech letech se policistům a hasičům postupně vrátily platy alespoň na úroveň roku 2010, v průměru přesáhly 39 tisíc korun.

Zásadním problémem tak zůstávají nízké nástupní platy. „Potřebujeme posílit motivaci pro nové příslušníky. Nikdo z policie nemá příspěvek na bydlení, na dojíždění ani stabilizační přídavek. Příplatky na stravování také neexistují,“ řekl předseda Nezávislého odporového svazu policie Milan Štěpánek.

Ve sboru neustále chybí na dva tisíce lidí
K začátku dubna byl počet služebních míst v Policii ČR 42 152, naplněno jich bylo 40121. Zhruba dva až tři tisíce policistů chybí sboru už několik let. V roce 2014 bylo přijato 1589 příslušníků, v roce 2015 1333, v roce 2016 1621 a loni 1225. Průměrný počet odchodů za období 2014 až 2017 přitom byl 1141 policistů ročně. Oproti tomu nabrala armáda v roce 2014 651 nováčků, o rok později 1604. Výrazně se jí daří hlavně v posledních dvou letech. Předloni získala 2148 nových vojáků, loni 2173. Na konci minulého roku měla necelých 24 tisíc příslušníků, naplněnost byla 82 procent.