Policie vyšetřuje smrt herce Jana Třísky. Pravděpodobně šlo o nešťastnou náhodu

Jan Tříska v Odcházení

Jan Tříska v Odcházení Zdroj: Česká televize

Jan Tříska
Jan Tříska
Jan Tříska
Záchranáři, kteří jej oživovali, mu okamžitě zakryli hlavu dekou.
Na místě zajistili herci dýchací funkce a uvedli ho do umělého spánku.
7
Fotogalerie

Tragický pád herce Jana Třísky z Karlova mostu byl podle prvních zjištění policie pravděpodobně nešťastnou náhodou. Dnes to řekl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Zároveň vyzval všechny případné svědky sobotní události, aby se přihlásili na tísňovou linku.

"Informace zjištěné v rámci prošetřování vypovídají o tom, že se v dané situaci jednalo s největší pravděpodobností spíše o nešťastnou náhodu než o cílené jednání osmdesátiletého muže," uvedl Hulan.

Prověřování pádu dále pokračuje. "Policisté prošetřující tento případ prosí každého, kdo byl v inkriminovanou dobu kolem 16:00 v sobotu na Karlově mostě nebo v jeho blízkosti, třeba i jako pasažér nějaké výletní lodi, pořizoval si jakékoliv video nebo fotomateriály, nebo byl přímo svědkem té události, ať se přihlásí prostřednictvím linky 158," doplnil mluvčí.

Tříska byl po pádu do Vltavy ve vážném stavu, v noci na dnešek zemřel v pražské Ústřední vojenské nemocnici. V sobotu první informace hasičů o neštěstí na Karlově mostě uváděly, že muž do řeky skočil. Policie to ale v neděli nepotvrdila a uvedla, že událost vyšetřuje.

Možnost, že by Tříska chtěl spáchat sebevraždu, odmítl herec a režisér Jiří Mádl, pod jehož vedením mělo v těchto dnech začít natáčení filmu Na střeše s Třískou v hlavní roli. "Honza Tříska byl v perfektní kondici a těšil se na velikánskou roli. Poslední měsíce nežil ničím jiným. Představa, že by přiletěl z Kalifornie, absolvoval kostýmní zkoušky a šel ukončit život, je naprosto hloupá," napsal Mádl na facebooku. Třískovi se podle něj vymstil jeho rituál návštěvy Karlova mostu, který dělal před natáčením každého nového filmu.

Tříska patřil k nejtalentovanějším hercům generace 60. let, po emigraci v 70. letech se prosadil i v Hollywoodu. Ve Spojených státech natočil 44 filmů. Po revoluci v listopadu 1989 se do Česka vracel na natáčení i divadelní jeviště. Poslední filmovou roli ztvárnil ve snímku Jana Svěráka Po strništi bos.