Policie zatkla lobbistu Rittiga. Viní ho z praní špinavých peněz

Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: CTK

Policisté zatkli a obvinili vlivného lobbistu Iva Rittiga. Zatčení údajně souvisí s výrobou jízdenek pro pražský dopravní podnik. Policisté zároveň zadrželi další tři osoby, včetně Rittigova právníka z advokátní kanceláře MSB Legal (dříve Šachta & Partners) Davida Michala.

Rittiga, který žije střídavě v Česku a v Monaku, zatkli podle serveru iDnes.cz policisté ve čtvrtek ráno v jeho vile v Praze. Podle serveru Lidovky.cz policie zatkla i jednatele společnosti Neograph Jana Janků a Petera Kmetě, který zastupuje firmu Cokeville Assets z Panenských ostrovů.

Zatčení Ivo Rittiga částečně souvisí s analýzou sporných zakázek pražského Dopravního podniku, kterou pro magistrát hlavního města vypracoval advokát Václav Láska. Ten za skutečnost, že v souvislosti s podezřelými zakázkami veřejně poukázal na dnes zadrženého Davida Michala dostal pokutu od Advokátní komory ČR 200 tisíc korun.

„Ještě jsem se nesetkal se sofistikovanějším systémem pro legalizaci výnosů z trestné činnosti. Spočíval v síti několika desítek zahraničních firem a jeho provoz stál odhadem desítky tisíc euro ročně,“ řekl serveru E15.cz Láska. Tento systém byl podle něj použitý nejen v pražském DP, ale i v dalších státních institucích jako například v nemocnici Na Homolce.

O vazbě se rozhodne do 48 hodin

Rittigovo zatčení se týká tisku jízdenek pro pražský Dopravní podnik od společnosti Neograph. Kvůli tomuto případu už loni policie obvinila pět lidí včetně bývalého šéfa dopravního podniku Martina Dvořáka. Toho podle informací ČT měla rovněž policie zatknout a obvinit. Informaci České televize Dvořák pro server Aktuálně.cz následně vyvrátil.

Případ podle vrchní státní zástupkyně nesouvisí se včerejším obviněním Petra Nečase v kauze Jany Nagyové.

„Včerejší obvinění expremiéra Petra Nečase a dnešní zahájení trestního stíhání čtyř osob spolu nesouvisí. Tyto kauzy nejsou skutkově propojeny,“ řekla serveru E15.cz šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová. Upřesnila, že Útvar pro odhalování organizovaného zločinu objevil při prověřování kauzy Nečasovi současné manželky Jany Nagyové některé důkazy, které předal protikorupční policii, tudíž se na tom podílí oba útvary.

„Dozorujeme trestní věc, kdy ÚOKFK ve spolupráci s ÚOOZ zahájil trestní stíhání proti čtyřem osobám, které jsou v tuto chvíli zadržené. Trestný čin, pro který jim bylo sděleno obvinění, je legalizace výnosů z trestné činnosti,“ dodala. Jedná se tedy o praní špinavých peněz. Podle Bradáčové nelze předjímat, zda u všech čtyř zadržených nebo u některého z nich podá soudu návrh na uvalení vazby.

O vazbě pro zadržené se bude podle Bradáčové rozhodovat v příštích 48 hodinách. Návladní nechtěla případ více komentovat. Uvedla jen, že protikorupční útvar případ vyšetřuje už delší dobu a že souvisí s kauzou pražského dopravního podniku.

Sedmnáct haléřů z jízdenky

Na údajné tunelování pražského dopravního podniku ve spojitosti s Rittigem v minulosti upozornil Nadační fond proti korupci. Podle něj byl Rittig pravděpodobně přes síť firem konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy. Podnikatel naopak tvrdí, že tato tvrzení jsou nepravdivá a mohou jej poškodit v osobních i obchodních vztazích. V souvislosti s tímto případem podal žalobu i Rittig, ale neuspěl.

Podle soudce Tomáše Novosada nadační fond pravdivost svých tvrzení prokázal. Podle dřívějších informací médií uzavřel dopravní podnik nevýhodnou smlouvu na výrobu jízdenek se společností Neograph. Kontrakt údajně zprostředkovala firma Cokeville Asset se sídlem na Britských Panenských ostrovech, které Neograph odváděl 17 haléřů z každé jízdenky.

Obchodní ředitel firmy Neograph Vladimír Sitta před časem ČT potvrdil, že do firmy na Panenských ostrovech z firmy Neograph odteklo řádově několik desítek milionů korun. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin, která později vyhrála i pětiletý tendr za 170 milionů korun. V rámci něj bude dodávat jízdenky až do roku 2017.

Kauza Nagyová

Rittiga policie vyslýchala již loni v září. Tehdy jako svědka v kauze Jany Nagyové, exšéfky Nečasova kabinetu. Výslech trval čtyři hodiny. Rittiga uvádí policejní usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze Nagyové, která se týká údajného podplacení tří exposlanců ODS výměnou za složení mandátu a zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování zaměstnanců úřadu vlády a manželky Nečase.

Profil Ivo Rittiga
Narodil se 3. ledna 1963. Trvalé bydliště má v Monaku, odkud příležitostně jezdí do Česka. V polovině letošního ledna Rittig řekl České televizi, že uvažuje o definitivním odchodu z České republiky.
Podle obchodního rejstříku je jednatelem společnosti Rittig & Partners. Když se loni v létě redaktor deníku Právo ptal Rittigovy obhájkyně Karolíny Babákové na hlavní předmět podnikání jejího mandanta, odpověděla, že Rittig je „klasický monacký rentiér“.
V uplynulých letech jej média opakovaně označovala za jednoho z „kmotrů“ ODS, kteří mají velký neformální vliv na rozhodování pražského magistrátu, zejména na veřejné zakázky. Média mu rovněž přisuzují velký vliv na bývalého středočeského hejtmana a dvojnásobného ministra Petra Bendla.
Bývá spojován s kauzou zakázky na tisk jízdenek pro pražský dopravní podnik. Podle tvrzení Nadačního fondu proti korupci byl Rittig přes síť firem pravděpodobně konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek. Rittig tvrzení napadl u soudu, ten ale loni v červnu jeho žalobu nepravomocně zamítl. Podle soudce fond pravdivost svých tvrzení prokázal.
Další nestandardní zakázkou, se kterou bývá Rittig spojován, bylo vytvoření etického kodexu pro státní podnik Lesy ČR. Za zhruba desetistránkový dokument inkasovala firma Rittig & Partners dva miliony korun.
Média v minulosti rovněž spekulovala o Rittigově možném podílu na transakci, při které polostátní energetická společnost ČEZ odkoupila za pět miliard korun obří solární elektrárny u Ralska a Mimoně od neprůhledné společnosti Amun.Re. Podle kritiků byl obchod pro ČEZ nevýhodný a o transakci se zajímá policie.
Jeho jméno se poslední dobou v tisku objevuje v souvislosti s loňským zásahem policie na úřadu vlády, v několika státních podnicích a také v sídle Rittigovy firmy. Při akci bylo mimo jiné zajištěno 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Rittig nicméně popírá, že by zabavené cennosti patřily jemu.
Loni v červnu jej místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek na zasedání Poslanecké sněmovny nazval „lupičem“. Rittig se kvůli tomu se Zaorálkem soudí.
Podle informací, které se objevily v tisku, se Rittig vyučil prodavačem a praxi absolvoval ve známém pražském lahůdkářství U Paukertů. V roce 1981 nastoupil jako prodavač do státního podniku Potraviny Praha a o pouhé dva roky později se stal vedoucím samoobsluhy. Jeho působení v prodejně podle Hospodářských novin skončilo mankem ve výši 766.000 Kčs. Rittig kvůli tomu údajně strávil tři roky ve vazbě a v roce 1988 ho soudy pravomocně potrestaly devíti roky vězení. V roce 1990 byl však propuštěn na základě amnestie Václava Havla. Trest si následně nechal zahladit, takže se na něj musí pohlížet jako na netrestaného.
Počátkem 90. let se Rittig stal promotérem boxerských zápasů a začal podnikat v oblasti luxusní módy. Podle týdeníku Respekt si Rittigovy firmy půjčily u Komerční banky několik set milionů korun, které podle týdeníku nesplatily, načež byl dluh údajně vyveden do České konsolidační agentury.