Politici: Demokracii hrozí 25 let po listopadu vyprázdnění

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na slavnostním shromáždění k 25. výročí Sametové revoluce

Premiér Bohuslav Sobotka při projevu na slavnostním shromáždění k 25. výročí Sametové revoluce Zdroj: ctk

Sametová revoluce sice přinesla svobodu a demokracii, tu ale dnes ohrožuje vyprázdnění. V projevech na slavnostním shromáždění k 25. výročí listopadových událostí roku 1989 to uvedli čeští politici. Zástupci pravice také varovali před příchodem nových vůdců. Naději politici vidí v zapojení zejména mladých lidí do rozhodování o politice.

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) označil za jeden z nejdůležitějších úspěchů revoluce prosazování lidských práv ve světě. „To je závazek, který jsme na sebe brali v průběhu sametové revoluce, takto nás vnímají v zahraničí, díky důrazu na lidská práva se Václav Havel stal ikonickou postavou demokratických revolucí ve střední a východní Evropě,“ řekl Hamáček, podle něhož by obhajoba lidských práv stejně jako další úspěchy neměla být zpochybňována.

Sobotka za jeden z největších úspěchů 17. listopadu považuje obnovu parlamentarismu. „Riziko, které nám hrozí, se jmenuje vyprázdnění demokracie a eroze našeho parlamentarismu,“ uvedl s odkazem na stále klesající účast ve volbách a slabou důvěru občanů v politiky.

Místo fasádní a papírové demokracie nám hrozí odcizená demokracie, demokracie lhostejnosti

„Místo fasádní a papírové demokracie, která byla prezentovaná i v této budově před rokem 1989, nám hrozí odcizená demokracie, demokracie lhostejnosti,“ varoval na shromáždění v budově bývalého Federálního shromáždění, kde zasedal i parlament komunistického Československa.

Řešením podle premiéra není zavádění dalších voleb, změna volebního systému na většinový, ani zavedení povinné volební účasti, po které volá prezident Miloš Zeman. „Skutečným řešením problémů naší demokracie je opravit narušenou vazbu mezi vůlí občanů a výkonem veřejné moci v naší zemi,“ soudí Sobotka.

Babiš sází na mladé

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš upozornil, že euforie roku 1989 brzy vyprchala a nejpozději po rozdělení Československa se společnost začala dělit a tříštit. Je podle něj nutné se ptát, proč se od té doby politika tak zdiskreditovala a proč se schopní lidé nechtějí veřejně angažovat. Právě ve větším zapojení mladých lidí nezatížených minulostí vidí cestu do budoucna.

Předsedové opozičních ODS Petr Fiala a TOP 09 Karel Schwarzenberg varovali před ohrožením demokracie novými vůdci. „Dnes už nás tolik neohrožují ti, kteří věří marxismu, i když potenciál této ideologie se bohužel ještě nevyčerpal, ale ohrožují nás především ti, kteří uvěřili autoritativním postupům nebo manažerské antipolitice,“ poznamenal Fiala.

Podle vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka přinesl 17. listopadu 1989 iluzi, deziluzi a naději. Z komunistických dob podle něj přetrvává nedůvěra ve stranictví, za níž v polistopadové éře ale mohou někteří političtí lídři.

KSČM: rok 1989 není třeba velebit

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš prohlásil, že rok 1989 by se neměl velebit, ale ani cejchovat. Označil ho za výbuch občanské nespokojenosti a kritizoval následnou ekonomickou transformaci. Podle předsedy hnutí Úsvit Tomia Okamury má současný režim daleko do skutečné demokracie a zasluhuje radikální reformu, stejně jako komunismus po roce 1989.

Na slavnostním shromáždění v dnešní nové budově Národního muzea vystoupil také místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) či šéf slovenského parlamentu Pavol Paška.

Analýza k 25. výročí: Doháníme Západ, ale tygrem nejsme