Politické strany se propadají do ztráty. Finančně náročný bude i letošní volební rok

Finančně nejnáročnější volby bývají ty do Poslanecké sněmovny. Strany chystají vynaložit desítky milionů korun. (Foto z loňských senátních voleb)

Finančně nejnáročnější volby bývají ty do Poslanecké sněmovny. Strany chystají vynaložit desítky milionů korun. (Foto z loňských senátních voleb) Zdroj: ČTK

Finančně nejnáročnější volby bývají ty do Poslanecké sněmovny. Strany chystají vynaložit desítky milionů korun. (Foto z loňských senátních voleb)
Finančně nejnáročnější volby bývají ty do Poslanecké sněmovny. Strany chystají vynaložit desítky milionů korun. (Foto z loňských senátních voleb)
3
Fotogalerie

Loňské krajské a senátní volby opět finančně vysílily politické strany, polovina z nich se propadla do ztráty, ostatním se významně snížil předloňský přebytek. Vychází to z finančních zpráv, které musely strany do čtvrtka předložit. Nejhůře jsou na tom sociální demokraté, kteří skončili ve třicetimilionové ztrátě. Další těžkou zkouškou politických financí budou letošní sněmovní volby, na kampaň mohou strany utratit až 90 milionů korun.

Sociální demokraté musejí letos počítat s ještě nižšími výnosy, než loni. Kvůli volebnímu debaklu v krajských i senátních volbách loni na podzim ztratili významnou část příspěvků ze státního rozpočtu, které se odvíjejí od počtu politických mandátů. Kvůli horší finanční kondici plánují významně levnější kampaň před letošními sněmovními volbami. „ČSSD počítá s rozpočtem z centrály Lidového domu ve výši 20 milionů korun do podzimních voleb,“ potvrdila mluvčí strany Eva Gregorová. Před čtyřmi lety kampaň ČSSD stála přes 85 milionů korun.

Velkou ztrátu zaznamenali také komunisté, kteří skončili téměř 27 milionů korun v minusu. Strana nicméně ve své účetní závěrce dodává, že ztrátu přežije. „Rok 2020 byl ve znamení pandemie koronaviru, který se rozšířil do celého světa a způsobil rozsáhlé ekonomické škody. Výkonný výbor KSČM zvážil dopady COVID-19 na svou politickou a hospodářskou činnost a dospěl k závěru, že nemají významný vliv na nepřetržité trvání strany,“ uvedli komunisté. Na volby si strana přichystala 23 milionů korun, což se u komunistů nevymyká normálu.

Do ztráty se dostali i lidovci a Piráti, v obou případech kolem deseti milionů korun. ODS, STAN či TOP 09 udrželi přebytek v jednotkách milionů korun. Nejlépe je na tom podle očekávání hnutí ANO, které má násobně vyšší příjmy ze státního rozpočtu než ostatní strany. Přesto oproti předloňsku snížila přebytek z 63 milionů na 26 milionů korun.

Příspěvky ze státního rozpočtu nejsou jediným příjmem stran. Partaje získávají peníze také na členských příspěvcích a darech. Strany s delší historií mají nemalé výnosy z pronájmu budov a kanceláří, které vlastní. Sociální demokracie, jejímž největším majetkem je pražský Lidový dům, utržil na pronájmech dvacet milionů korun. Komunisté si přišli na 21 milionů korun, lidovci na 18 milionů korun a občanští demokraté na 8 milionů korun. Novější strany, jako je ANO nebo TOP 09, nemají zisk z žádné nemovitosti.

Strany hodlají do letošních voleb do Poslanecké sněmovny vrhnout desítky milionů korun, přesto budou kampaně zřejmě levnější než před čtyřmi lety. „Kampaň teprve chystáme, ale 90milionový limit určitě vyčerpat nechceme a ani nevyčerpáme,“ řekl hlavní manažer hnutí ANO Jan Richter. Koronavirová pandemie podle něj může významně kampaň ovlivnit, není například jasné, zda půjde realizovat setkávání s voliči. Pětice opozičních stran ODS, lidovci, TOP 09, Piráti a STAN ušetří kvůli tomu, že se spojily do dvou opozičních paktů. Každý z nich je rovněž limitován 90 miliony.

Strana

Výsledek hospodaření 2020 (v mil. korun)

Výsledek hospodaření 2019 (v mil. korun)

ANO

+26

+63,4

ODS

+5,9

+11,6

Piráti

-11,5

+7,2

SPD

 

+7,7

ČSSD

-30,8

+98,8

KSČM

-26,7

-9

KDU-ČSL

-9

+7,9

TOP 09

+1,6

+6,4

STAN

+7,9

+22,7

Pramen: ÚDHPSH