Politický rok: nic moc, někdy chaos

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman nezklamal. I letos rozhádal kdekoho a zemi podle kritiků kormidloval k Východu. Sobotkův kabinet nepříliš úspěšně prosazoval své vize. Babiš neodvrátil podezření od permanentního střetu zájmů a jeho nesvorné ANO tápalo v politice. Dění v české energetice výrazně poznamenal vyhrocený spor šéfky ERÚ Vitáskové s vládou. Česko, rok 2015.

Zeman přiživoval xenofobní nálady

Udržet voličské jádro ve startovních blocích a získat nové příznivce. To je asi jediné možné vysvětlení letošních veřejných vystoupení prezidenta Miloše Zemana, v nichž živil strach z uprchlíků a muslimů. Už na začátku roku po teroristickém útoku na Charlie Hebdo prohlásil, že by deportoval muslimy, kteří se nepřizpůsobili poměrům v nových vlastech.

Současně Zeman dál posunoval zemi na Východ, účastnil se vojenských přehlídek v Moskvě a v Pekingu. Na fóru Let my people live! na Pražském hradě podpořil ruského prezidenta Vladimira Putina kritizovaného politiky z Evropské unie i Spojených států za anexi Krymu. Následovala roztržka s americkým velvyslancem v Praze Andrewem Schapirem. Ten o Zemanovi řekl, že na moskevském Rudém náměstí bude jediným vůdčím představitelem evropské osmadvacítky. „Velvyslanec Schapiro má dveře na Hrad zavřené,“ t.

Pan prezident je v pozoruhodném souladu s tezemi, které propaguje ruský prezident Putin

O Ukrajině se Zeman . „Pan prezident je v pozoruhodném souladu s tezemi, které propaguje ruský prezident Putin,“ komentoval projev šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Dodal, že boj proti terorismu si Zeman představuje jako „Hurvínek válku“. Asi o největší rozruch se prezident postaral, když na oslavách 17. listopadu , kterého stíhá policie. Na nedávné demonstraci Zemanových podporovatelů vystoupil také expředseda republikánů Miroslav Sládek.

Klopýtání po hedvábné stezce

Kdo letos nenavštívil pracovně Čínu, jako by nebyl. Platí to hlavně o politicích. Vize hedvábné stezky zastánců česko-čínské spolupráce se naplňuje zvolna. Přesto je nejviditelnějším počinem a také obratem v tuzemské diplomacii. Poprvé v dějinách by měl přijet do Prahy nejvyšší představitel Číny, prezident Si Ťin-pching, otevřelo se přímé letecké spojení mezi Českem a Čínou. Čínské investice v Česku jsou ale prozatím relativně nízké, v řádu jednotek miliard. Navíc je přiváží jedna konkrétní čínská skupina – CEFC. Ta je podle dostupných informací úzce propojena s čínskými bezpečnostními složkami. Zatím investovala spíše image, když koupila fotbalovou Slavii, média či pivovary.

Co jiného charakterizovalo českou zahraniční politiku v roce 2015? hlavně kvůli postojům k rusko-ukrajinskému konfliktu i migrační krizi, konkrétně vystupování Miloše Zemana na veřejnosti i na diplomatické půdě. Což jsou výroky, kvůli kterým musí čelní představitelé státu na zahraničních cestách čas od času vysvětlovat, jaký vlastně je názor Česka. Došlo to tak daleko, že , při níž se měla setkat s premiérem a prezidentem. Důvodem údajně byly Zemanovy výroky o islámu. Přesto se spolupráce Hradu a vlády oproti minulým letům zlepšila. Ministr zahraničí, premiér a prezident se pravidelně scházejí ke konzultacím a ubylo sporů v souvislosti se jmenováními velvyslanců.

Klíčové normy vládě nevyšly

Kdyby Sobotkova vláda měla dostat vysvědčení za legislativní činnost, musela by si zopakovat ročník. Schvalování klíčových norem z programového prohlášení – zákonů o prokazování původu majetku, o státním zastupitelství, sociálním bydlení či veřejných zakázkách – vázne. Týká se to také elektronické evidence tržeb, kterou . Pokud bude pokračovat v obstrukcích, koalice výjimečně přijme usnesení o ukončení rozpravy a předlohu schválí. Tento postup však TOP 09 a ODS pravděpodobně napadnou ústavní stížností.

U ostatních návrhů se vláda na opozici vymlouvat nemůže. O prokazování původu majetku dosud jedná Poslanecká sněmovna. Už několikátou verzi zákona o státním zastupitelství musí ministerstvo spravedlnosti přepracovat, před týdnem mu to uložila Legislativní rada vlády. Řadu výhrad mají i poslanci z ústavně-právního výboru.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) zatím stihla vypracovat jen koncepci sociálního bydlení. Zákon, který má řešit problematiku bezdomovectví, teprve chystá. Pokrok nastal jen u normy o veřejných zakázkách, na níž jsou vázané evropské dotace. Úplně nový, obsáhlý zákon vznikl za pouhých deset měsíců, během nichž muselo být vypořádáno na 3500 připomínek. Jeho uspěchané schvalování kritizují zákonodárci i podnikatelé. Z věcí, které vláda prosadila, je to například zrušení druhého penzijního pilíře, přijetí zákona o dětské skupině, novely zákona o pomoci v hmotné nouzi, upřesnění podmínek exekučního řízení nebo zpřísnění kontrol a pokut pro takzvané šmejdy.

Babiš se otáčí podle hlasu lidu

Šéf hnutí ANO, ministr financí Andrej Babiš i po dvou letech po parlamentních volbách zůstává dominantní postavou české politické scény. Z mnoha důvodů. Především jeho střet zájmů je větší, než jsme si vůbec dokázali představit. Jen namátkou – jeho ministerstvo financí odpouští jeho Agrofertu daňové penále, firma Agrotec z jeho hospodářského impéria je zapletená do skandálu se zakázkami České pošty. A tak dále. Takové a další záležitosti, vesměs spojené s mocí, kterou mu dává post správce státní kasy, pochopitelně vyvolávají silnou reakci, zvláště u pravicové opozice. Pro ni, zejména pak pro TOP 09, se boj proti Babišovi stal málem jediným programovým cílem.

Pohnojil jsem si život tím, co jsem udělal. Je to mor, je to rakovina. Netoužil jsem po tom. Nesehnal jsem nikoho, kdo by vedl hnutí

Šéfa hnutí ANO to, alespoň doposud, spíše posiluje. Na tom, aby si upevnil pozici, samozřejmě usilovně pracuje i osobně. Tím, že se chová jako chytrá horákyně. Na veřejnosti vystupuje tak, jako by ve vládě byl a nebyl. Při každé příležitosti kritizuje tradiční politické strany a jejich politiky včetně vládních koaličních partnerů. Vychází mu to, volební preference ANO ve výzkumech veřejného mínění jsou stále nejvyšší.

A jak na to pohlíží sám Babiš? „Pohnojil jsem si život tím, co jsem udělal. Je to mor, je to rakovina. Netoužil jsem po tom. Nesehnal jsem nikoho, kdo by vedl hnutí,“ svěřil se televizi slovenských HN. Možná tomu také věří. V politice však zůstane nejméně do dalších parlamentních voleb. Jak také rád zdůrazňuje, bude to muset přetrpět.

Nejednota porážela ANO na radnicích

Frýdek-Místek, Ústí nad Labem, Most, Opava, Hodonín a Znojmo. Všude tam letos přišlo hnutí ANO o primátora starostu, vypadlo z koalice nebo přepřahalo na vedoucích postech. Karamboly si kvůli vnitřním rozporům způsobilo i v Karlových Varech, Českých Budějovicích a Brně. V Praze je situace nepřehledná už od srpna, kdy pro odvolání primátorky Adriany Krnáčové hlasovala část zastupitelů zvolená za uskupení Andreje Babiše. Podle všeho to vypadá, že .

Na problémech se podepsala nejednotnost vyvolaná osobními ambicemi členů místních organizací. To byl také důvod, proč partaj zrušila karlovarskou, ústeckou, opavskou a nakonec i hodonínskou buňku. Otázkou je, nakolik se jejich obnova podaří. Současný starosta Hodonína Milan Lúčka neskrývá, že jeho předchůdkyně Milana Grauová by měla být z hnutí ANO vyloučena. Podobné napětí je cítit i jinde. Špičky hnutí přiznávají, že loňský úspěch v komunálních volbách dostává v některých velkých městech hořkou příchuť. I Babiš už změnil rétoriku – zjistil, že nestihne řídit úplně všechno. Zatímco ještě v létě shazoval vinu na „šíbry z ČSSD a ODS“, kteří využívají nezkušenost ANO, nyní dění na magistrátech a radnicích příliš nekomentuje. Ukazuje se, že řada babišovců jsou bývalí členové tradičních stran, nikoli političtí nováčci. Mýtus, že ANO představuje čerstvý vítr, bere za své.

Vitásková vrací úder

Ve světě není neobvyklé, když se regulátor energetického trhu nesnese s energetickými firmami. Jenže v České republice se rozpoutal boj mezi Energetickým regulačním úřadem, tedy spíše jeho předsedkyní Alenou Vitáskovou, a ministerstvem průmyslu a obchodu. Nejdříve se šéfka regulačního úřadu ne právě vybíravě pustila do novely energetického zákona, který ministerstvo průmyslu jen s obtížemi protlačovalo připomínkovým řízením. Ministerstvo obviňovala z přípravy „nového solárního tunelu“. Po chuti jí nebylo ani nové pojetí vedení úřadu. Při se do něj dostala chyba, kvůli které se na Vitáskovou od příštího roku bude vztahovat zákon o státní službě. Vitásková to však považuje za záměr, jak ji z vedení Úřadu předčasně dostat.

Na konci roku se rozhodla ministerstvu vše vrátit i s úroky. Nevypsala podporu pro obnovitelné zdroje na příští rok v objemu čtyřiceti miliard korun. Ohrožuje to existenci tisíců provozovatelů zelených elektráren. Vitásková argumentuje vyjádřením Úřadu vlády, ministerstva průmyslu a některých ministrů, kteří ji prý nabádají, aby podporu pro zdroje uvedené do provozu před rokem 2013 nevypisovala, dokud ji neschválí Evropská komise. Ve skutečnosti však nic takového z dokumentů zveřejněných ERÚ nevyplývá. Podporu zatím nemají dostat jen zdroje, které budou mít licenci až příští rok. Osobní spor Vitáskové a MPO se pokusila uhasit vláda. Připravila nařízení, které by podle rezortu Schvalovala ho poslední pondělí před Vánocemi. Zda to Vitáskové bude stačit, ví snad jen ona sama.