Politologové: Klaus by se měl stáhnout

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: ctk

Prezidenta Václava Klause čeká ještě šest týdnů ve funkci, než mu 7. března vyprší mandát a než následující den na společné schůzi obou parlamentních komor složí Miloš Zeman slib do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Zatímco v USA se dosluhující hlava státu stáhne do pozadí (v Americe se tomu říká lame duck, chromá kachna), v Česku podobná tradice neexistuje.

Politologové se shodují, že až do 7. března není možné akty, které Klaus učiní, zpochybňovat. Zásadní kroky už by však dělat neměl. V této souvislosti se nejčastěji hovoří o udělení milostí. Klaus řekl, že obdržel osm stovek žádostí a některým prý vyhoví.

K dalším pravomocem Hradu patří navrhování kandidátů na ústavní soudce horní parlamentní komoře. Tady se Klaus alespoň za minulý rok úspěchem chlubit nemůže, protože oba dva kandidáty mu senátoři zamítli. Možná proto se nechal slyšet, že jméno nástupce Jiřího Muchy, jemuž končí funkční období právě dnes, předkládat nebude.

Odchodem Muchy klesne počet ústavních- soudců na dvanáct, plný stav je patnáct. Letos skončí i dalších sedm soudců. Když naposledy v roce 2004 klesl počet soudců na jedenáct, přestal Ústavní soud rozhodovat o návrzích na změny a rušení zákonů nebo vyhlášek.

Na rozdíl od šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského si nemusí dělat starosti premiér Petr Nečas (ODS). Pro jeho vládu stěžejní daňový balíček už Klaus podepsal. Na nadcházející schůzi, jež začne 5. února, bude Poslanecká sněmovna řešit na 180 bodů.

Polovinu z toho tvoří návrhy zákonů v prvním čtení, takže tyto normy se už Klausovi na stůl nedostanou. V závěrečném čtení má ale padnout rozhodnutí o zrušení doživotní imunity zákonodárců. Pokud by normu vzápětí odsouhlasil Senát, Klaus by pod tento evergreen polistopadové politiky mohl ještě stihnout připojit svůj podpis.

Volby skončily. Začíná Zemanova éra