Pomoc exportu i nezaměstnaným. Vláda schválila plán hospodářského růstu

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Vláda schválila plán na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, který počítá s vyššími investicemi do páteřní infrastruktury, bytového fondu, veřejných budov a projektů pro sladění rodinného a pracovního života. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Materiál, který zhruba před měsícem projednala tripartita, navrhuje i vyšší podporu exportu, pomoc dlouhodobě nezaměstnaným, snížení administrativní zátěže pro podnikatele a zjednodušení stavebního řízení.

„Je to nejdůležitější materiál, který vznikl na základě desetiměsíční spolupráce mezi novou vládou a Radou hospodářské a sociální dohody. Je to konkrétní promítnutí toho, že jsme se dohodli na společných prioritách,“ řekl premiér Sobotka. Plnění plánu bude vláda společně se sociálními partnery pravidelně vyhodnocovat.

Ještě před dnešním jednáním kabinetu nebyly vyjasněné tři záležitosti, ke kterým dala ministerstva připomínky. Například ministerstvo financí nesouhlasilo se zavedením příspěvku na dojíždění a dalším posílením úřadů práce o 600 pracovníků v roce 2015. Příspěvky na dojíždění budou podle Sobotky vyzkoušeny v pilotním projektu v některém regionu. Pokud by se osvědčily, vláda by jejich využití rozšířila. Kvůli posílení úřadů práce zase vláda projedná samostatný materiál, ve kterém ministerstvo práce potřebu většího počtu pracovníků zdůvodní.

Spor o insolvenční zákon

Ministerstvu spravedlnosti se zase nelíbilo, že by mělo připravit další novelu insolvenčního zákona. Tento úkol ale podle Sobotky v dokumentu zůstal. „Pokládám za důležité, aby se ministerstvo spravedlnosti zamyslelo nad tím, jak u nás fungují konkurzy, zdali není prostor pro působení konkurzních mafií, na které velmi často upozorňují podnikatelé,“ poznamenal ministerský předseda.

Plán počítá s opatřeními na zbytek letošního roku a na příští rok s tím, že některá nabudou účinnosti až v roce 2016. Opatření budou financována především z evropských fondů. Tam, kde to nebude možné, půjde podpora ze státního rozpočtu.

Dlouhodobé financování dopravy

Podle dokumentu vláda zavede systém dlouhodobého financování dopravní infrastruktury, který bude garantovaný zákonem. Více peněz půjde v příštích letech na investice do dopravní a páteřní infrastruktury, startovacích bytů a školek. Vláda slibuje i zjednodušení a zkrácení povolovacích procesů při výstavbě infrastruktury potřebné pro nové zahraniční a domácí investice či snížení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu v už existujících průmyslových zónách. Všechna povolovací řízení pro stavby by měla být v příštích letech sjednocena do jednoho procesu, během nějž bude vydána EIA.

Kabinet chce podpořit začínající podnikatele prostřednictvím zvýhodněných úvěrů, záruk, kapitálových vstupů a poradenstvím. Pozornost bude směřována také na malé a střední podniky. Pomoci by měla státem vlastněná Českomoravská záruční a rozvojová banka. Vláda slibuje rovněž snížení administrativní zátěže pro podnikatele zavedením 60 opatření do konce roku 2015. Zatraktivnit podnikatelské prostředí by mělo i přijetí novely insolvenčního zákona, která zamezí zneužívání insolvenčních řízení v konkurenčním boji. Do konce příštího roku by se ČR měla podle předloženého materiálu dočkat nového systému mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Podpora exportu prostřednictvím CzechInvestu

V oblasti podpory exportu kabinet chystá posílení pobídek pro firmy prostřednictvím agentury CzechInvest, které budou zaměřeny především na investice s vysokou přidanou hodnotou, exportním potenciálem a vysokým podílem výzkumu a vývoje. Do CzechInvestu by mělo přijít více odborníků a chystá se i obnovení zahraničních kanceláří v některých regionech. Vláda navýší prostředky pro podporu exportního financování a pojišťování prostřednictvím České exportní banky (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP).

Zjednodušit by se měly podmínky pro pobyt zahraničních zaměstnanců v Česku. Zákonná lhůta pro vyřízení dlouhodobého víza činí v současnosti tři měsíce, pro některé cizince mohou firmy zajistit vyřízení do 30 dnů. „Opět se však nejedná o řešení systémové. Vláda proto navrhne zkrátit zákonnou lhůtu pro vydání dlouhodobého víza nebo pobytu kvalifikovaným cizincům,“ uvádí se v materiálu.