Pomůžeme hlídat vnější hranice Schengenu, prohlásil Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: ctk

Vláda schválila mandát pro čtvrteční jednání evropských ministrů vnitra o řešení migrační krize v Lucemburku. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) bude dál odmítat vznik trvalého přerozdělovacího mechanismu pro uprchlíky. Podle mandátu by také měl hájit vznik společného evropského seznamu bezpečných zemí a reformu vízové politiky. Chovanec rovněž uvedl, že povede v rámci visegrádské skupiny (V4) jednání o vyslání víc než stovky vojáků a policistů na pomoc Maďarsku.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na Twitteru uvedl, že Česko nebude čekat a pomůže Maďarsku střežit vnější hranice Schengenu. Také uvedl, že podrobnosti oznámí po jednání vlády.

Chovanec zdůraznil, že před čtvrtečním jednáním se česká pozice nemění. „Říkáme stále to samé již několik měsíců,“ komentoval obsah mandátu ministr Chovanec. Česká vláda podle něj znovu odmítne vznik stálého mechanismu pro rozdělování imigrantů a podpoří opatření na ostrahu hranic a registračních středisek.

Chovanec doplnil, že proti trvalému mechanismu se staví více zemí, než tomu bylo u jednorázového rozdělení uprchlíků podle kvót, o němž unijní ministři vnitra rozhodli před dvěma týdny. „V minulosti k povinným kvótám měla výhradu celá řada zemí včetně větších zemí, jako je Španělsko,“ poznamenal. Proti by prý měly být i pobaltské země. Ministr vnitra počítá i s jednotným negativním postojem V4. „I když, uvidíme, co udělá Polsko,“ připomněl, že na posledním hlasování o kvótách Polsko dohodu V4 nedodrželo.

Strategická schůzka V4 před zasedáním

Zástupci států Visegrádu se sejdou ještě před začátkem jednání unijních ministrů. Kromě ladění společné pozice se bude hovořit také o pomoci Maďarsku s ochranou vnější hranice schengenského prostoru. Chovanec (ČSSD) už dříve mluvil o žádosti Maďarska o pomoc českých policistů a vojáků. Ve stejném duchu se minulý týden vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr obrany Stropnický.

„Jsme připraveni vyslat naše lidi do Maďarska, Maďaři o to žádají, budeme se bavit o tom, jaký rozsah to bude mít,“ řekl Chovanec. Česko by podle něj mohlo vyslat na hranice více než stovku policistů a vojáků společně s technikou, například prostředky pro noční vidění. Kromě toho je podle Chovance už nyní rozhodnuto, že v Maďarsku bude pomáhat také 20 specialistů, kteří dovezou přepravní techniku, polní kuchyni a zemní vrták.

Stropnický ve svém dnešním příspěvku na Twitter napsal, že Česko nebude čekat a Maďarům s ochranou hranic pomůže. Pak dále sdělil, že neměl na mysli pouze vyslání vojáků, ale také převzetí odpovědnosti. Forma pomoci je podle něj předmětem jednání s maďarskou stranou. Pomoc v Maďarsku nicméně není přímo součástí mandátu vlády pro jednání v Lucemburku. V případě dohody s Maďary je podle Chovance vyslání vojáků a policistů otázkou zhruba 14 dnů.