Posílí zákon o zdravotních službách práva pacientů? Ne tak docela

Na špici.
S diagnostickými
přístroji Siemens
pracují i čeští lékaři

Na špici. S diagnostickými přístroji Siemens pracují i čeští lékaři Zdroj: profimedia.cz

Definice požadavku na úroveň kvality péče, tak jak je popsána v návrhu zákona o zdravotních službách, oklešťuje právo pacientů na kvalitní péči. Tvrdí to Platforma zdravotních pojištěnců ČR (PZP ČR). Ta již také připravila pozměňovací návrh tohoto zákona, a bude se jej snažit prosadit při druhém čtení v poslanecké sněmovně.

Definice sice specifikuje právo pacienta a na kvalitní léčbu dle lékařských kodexů, ale také přidává formuli, že péči je možné poskytnout „pouze s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti zdravotnického zařízení.“ Podle PZP ČR tak nově poskytovateli ubyla povinnost zvyšovat kvalitu zdravotnického zařízení.

„Pokud například management nemocnice udržuje podstav či neinvestuje do moderního technického vybavení, aby ušetřil, klesá kvalita péče a pacient může utrpět újmu. Nový zákon sice ochraňuje lékaře, kteří přestanou být trestně odpovědní za nedostatečnou péči způsobenou například zastaralou technikou, ale na druhou stranu vyviňuje i vedení nemocnic a dává jim legálně možnost šetřit na úkor kvality,“ řekl právní zástupce platformy Ondřej Dostál.

Novela navíc podle prezidentky platformy Michaly Filipové lékařům neukládá povinnost pacienta informovat o možných alternativách v jiných zařízeních a pacient se tak vůbec nemusí dozvědět, že jinde může existovat lepší péče. „To také může nahrávat zdravotním pojišťovnám, které tím pádem ušetří za drahou léčbu“ doplňuje.

Dostál také tvrdí, že zákon je diskriminační, protože v některých nemocnicích, a to obzvláště v chudších regionech, pacienti jednoduše nebudou mít možnost využít nejmodernější léčbu.

Pozměňovací návrh chrání pacienty i lékaře, zdravotní zařízení však musí dbát na kvalitu

Vzhledem k tomu, že Platforma považuje nový zákon za ohrožující, přišla s pozměňovacím návrhem, který se bude snažit prosadit ve sněmovně. Navrhovaná změna prý kompromisem pro všechny zúčastněné strany, tedy pro lékaře, poskytovatele i pacienty.

V tomto návrhu například zaznělo, že pacient by měl mít i nadále právo na kvalitní péči nepodmíněnou „podmínkami a okolnostmi“ nebo že poskytovatel musí dbát na to, aby v jeho zařízení byla péče na kvalitní a pokud zjistí nedostatky, musí je napravit, nebo přestat konkrétní službu poskytovat. V neposlední řadě pak také zbavuje lékaře odpovědnosti za zanedbání péče (pokud to nedovolují okolnosti a podmínky) v případě, že pacienta poučí o možné alternativě v podobě léčby v jiné nemocnici.

Podle Filipové je tak pozměňovací návrh v souladu jak se zásadami moderního medicínského práva, občanským zákoníkem i s evropskými směrnicemi a chrání pacienty před neuváženými manažerskými rozhodnutími nemocnic.