Poslanci budou uprostřed nouzového stavu projednávat stavební zákon. Opozici se to nelíbí

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)
4
Fotogalerie

Očekávaný návrh nového stavebního zákona z pera ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) jde po měsících odkladů poprvé před poslance. Kvůli jeho projednání svolalo hnutí ANO na čtvrtek mimořádnou schůzi sněmovny, kde by se zákon měl podrobit prvnímu čtení. Části opozice se však nelíbí, že vláda tak klíčový zákon zařadila do programu v průběhu nouzového stavu, kdy sněmovna jedná v polovičním počtu poslanců a výbory jsou neveřejné.

„V době, kdy je celá země v lockdownu, v nouzovém stavu, kdy jsou tisíce lidí v nemocnicích, předkládáte do sněmovny takto kontroverzní zákon, který neřeší situaci dostupného bydlení a který nemá vyjednanou podporu ani mezi jednotlivými rezorty vlády,“ řekl na adresu Dostálové šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Přesto na sílu tlačíte v této kritické situaci zákon, který se současnými problémy České republiky vůbec nesouvisí,“ dodal poslanec. 

Zkrácení povolovacího řízení

Nový stavební zákon měl podle plánu začít platit už od ledna příštího roku, Dostálová však nyní odhaduje, že kvůli zdržení to bude nejdříve v průběhu jara. „Pevně věřím, že poslanci dokážou přistoupit k novému stavebnímu zákonu jako k zákonu, který teď potřebujeme vzhledem k řešením následků pandemie ještě naléhavěji než v dobách, kdy nám bylo dobře,“ řekla Dostálová.

Sama se nicméně čtvrteční schůze kvůli koronavirové karanténě neúčastní a zákon tak půjde poslancům představit ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ministryně připomněla, že dnes trvá povolovací proces u dálnice v průměru třináct let a bytový dům v Praze trvá povolit přes pět let. Cílem zákona je tento proces zkrátit na rok. Toho se má dosáhnout tím, že řízení bude probíhat jen u jednoho úřadu, kde budou všechny dotčené orgány, budou zavedené pevné lhůty a opatření proti nečinnosti úředníků.

Na tom, že je třeba přijmout nový stavební zákon, se shoduje většina poslanců včetně opozičních i odborná veřejnost. Liší se však názory na to, zda je navrhovaná podoba zákona ta správná. Občanští demokraté, Starostové a nezávislí či Piráti dříve vládu vyzvali, aby návrh zákona ještě přepracovala. Zákon nazývali nekoncepčním hybridem, který stavební řízení neurychlí.

Vylepšení vítána

Zcela spokojeni nejsou ani stavebníci, zástupci velkých měst či památkáři. Spory se vedou konkrétně o kompetence obcí v povolovacím procesu, systém stavebních úřadů, památkovou ochranu, územní plánování, ochranu životního prostředí a o další oblasti.

Dostálová je však přesvědčena, že nemá smysl dále čekat a návrhy opozice je ochotna podpořit, pokud povedou ke zrychlení povolovacího řízení. „Pokud poslanci vznesou návrhy, které zákon ještě vylepší, jsme připraveni spolupracovat na jejich zanesení do zákona,“ řekla Dostálová, která chce k návrhu připravit komplexní pozměňovací návrh, který má obsahovat jak připomínky opozice, tak například prezidenta Miloše Zemana.