Poslanci chtějí výjimky z OZE pro zemědělce a obce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Z původní poslanecké snahy ulevit od zbytečné povinnosti akciovým společnostem pobírajícím podporu zelené energie se stává paskvil. Před hlasováním o novele energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie jsou ve hře dva pozměňovací návrhy. Oba chtějí změnit povinnost, podle níž musejí akciové společnosti převést do července listinné akcie na jméno do zaknihované podoby, aby měly nárok na podporu.

Ministr zemědělství Marian Jurečka chce ulevit stovce provozovatelů bioplynových stanic, kteří mají jako hlavní činnost zemědělskou výrobu. Poslanec za ODS Martin Novotný totéž navrhuje u firem, jejichž akcie vlastní plně města a obce. Převést oba návrhy do praxe bude komplikované.

Podmínku pro podporu, tedy zaknihování akcií a výjimky pro zemědělce a obecní firmy, bude kontrolovat operátor OTE. „V obchodním rejstříku neexistuje rozdělení na hlavní nebo vedlejší činnost. Neexistuje způsob, jak bychom úlevu pro zemědělce mohli efektivně kontrolovat,“ říká Jiří Šťastný, ředitel OTE.

Výjimka neřeší vše

Návrhy zemědělcům a obcím příliš nepomohou. Řada farmářů pobírá podporu i na jinou energii než na elektřinu z bioplynu. Pak by se na ně Jurečkova výjimka nevztahovala. Obce jsou zase často jen spoluvlastníkem energetických firem, jako jsou například teplárny.

Nejčistší způsob, jak zbavit 950 firem pobírajících podporu povinnosti zaknihovat své akcie, navrhovala poslankyně za TOP 09 Alena Putnová, která ji chtěla za zákona vypustit. Jenže její návrh nepodpořil hospodářský výbor sněmovny. „Snažil jsem se poslancům vysvětlit, že zaknihování akcií po vyřešení problému anonymních akcií na majitele už není nutné. Ale marně,“ dodává Šťastný.

„Neexistuje způsob, jak bychom úlevu pro zemědělce mohli efektivně kontrolovat,“ říká Jiří Šťastný, ředitel operátora energetického trhu