Poslanci kývli na dohodu mezi EU a Kanadou, má pomoci v boji s terorismem

Programová konference ČSSD

Programová konference ČSSD Zdroj: ČTK

Kanada - ilustrační foto
Kanada
Kanada
Lubomír Zaorálek
Lubomír Zaorálek
7
Fotogalerie

Dolní komora vyslovila souhlas s ratifikací dohody o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou. Dohoda upravuje například společný postup v boji proti terorismu, proti šíření zbraní hromadného ničení nebo praní špinavých peněz.

Senát už úmluvu schválil v březnu, Evropský parlament tak učinil v polovině února. Nejde o obchodní dohodu CETA, kterou mají poslanci také na programu, ale zatím jen v prvním čtení.

Dohoda o strategickém partnerství mezi EU a Kanadou obsahuje mimo jiné závazek obou stran přispívat k zamezení zbraní hromadného ničení. Budou mimo jiné uplatňovat systém kontrol vývozu zboží souvisejícího s těmito zbraněmi. Budou si také pravidelně vyměňovat informace o seznamech teroristů a pomáhat i dalším zemím s předcházením a odhalováním terorismu.

Obě strany budou také spolupracovat v boji proti organizované, hospodářské a finanční kriminalitě, padělání, pašování a nedovoleným transakcím. Společný postup se má týkat i zpětného získávání peněz a majetku z korupčního jednání. Další z bodů společného zájmu se týká například spolupráce při minimalizaci dopadu přírodních katastrof nebo katastrof způsobených člověkem.

Vláda v důvodové zprávě uvádí, že unie je po USA pro Kanadu největším obchodním partnerem. Kanada je také jedním z nejstarších a nejbližších partnerů Evropské unie. Vláda také poukazuje na mimořádné vazby ČR, které představují i krajanské vazby, protože v Kanadě žije druhá největší česká komunita na světě, a to podle odhadu až 150 tiíc lidí.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) před poslanci prohlásil, že hlasovat proti této smlouvě je proti zájmům ČR, její ekonomice a proti českým pracovním místům. "Pro nás je to obrovská šance, je to jednoznačný ekonomický zájem České republiky," zdůraznil.

Smlouvu kritizoval poslanec KSČM Leo Luzar. Prohlásil, že je plná prázdných bezobsažných prohlášení a nemá žádný věcný obsah, který by občanům Česka i Kanady nějak pomohl. Chybí mu v ní také vyjádření českého zájmu.

Zaorálek v reakci na Luzarovy výhrady řekl, že smlouva o partnerství je deklaratorní, akorát by nebylo dobré ji "shazovat" a tato deklarace má smysl, i když je obecná. Poznamenal také, že pokud byly v minulosti komplikace ve vízové oblasti, projednávaná smlouva to řeší a vylučuje, aby se podobné situace opakovaly.