Poslanci Úsvitu odmítají Okamurova slova o puči, chtějí jednat

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ctk

Poslanci Úsvitu odmítli slova svého šéfa Tomia Okamury o puči uvnitř hnutí. Jejich předseda Marek Černoch na tiskové konferenci prohlásil, že cílem poslanců rozhodně nebylo zničit hnutí nebo sesadit Okamuru. S ním chtějí poslanci dále jednat, i když ho někteří z nich obviňují z autoritářských tendencí.

Většina poslanců Úsvitu i předsednictvo hnutí se začátkem týdne dohodly na založení nové strany, která bude hájit národní zájmy. Okamura jejich kroky označil za pokus o převzetí hnutí a jeho likvidaci.

„To, co se nyní děje v hnutí Úsvit, není žádný puč, není to převrat, není to zrada, je to výsledek demokratických procesů, které se v rámci hnutí odehrávají,“ řekl dnes Černoch. „Trvám na tom, že jsem nikdy nechtěl zničit hnutí Úsvit,“ poznamenal také. Okamurovi podle něj nikdo nevrazil nůž do zad.

Doufáme, že Tomio bude respektovat výsledek hlasování a že s námi půjde dál

Uvedl, že se v pondělí v klubu jednalo o dvou variantách dalšího vývoje hnutí, přičemž většinu hlasů získala ta jeho a Okamura se s ní nesmířil. Z Okamury, s nímž dnes ráno hovořil, podle něj v úterý mluvily emoce. „Doufáme, že Tomio bude respektovat výsledek hlasování a že s námi půjde dál,“ poznamenal. Okamury si prý váží. Jestli je další spolupráce možná, ale není úplně jasné.

Několik poslanců se dnes k Okamurovi vyjádřilo velmi kriticky. Karel Fiedler uvedl, že se chová autoritářsky a o přímé demokracii pouze mluví a zaštituje se jí, ale nehodlá se jí řídit. Poslankyně Jana Hnyková zase uvedla, že se jí úterní vyjádření Okamury hluboce dotkla a urazila jí.

Nová strana se má integrovat s dalšími a otevřít sympatizantům, což v Úsvitu, který má dosud jen devět členů, zatím nebylo možné. Poslanci mají za to, že musí vzniknout nový subjekt, protože sami nejsou schopni změnit stanovy Úsvitu, jelikož ani oni nejsou většinově jeho členy. Nemají tak prý legální a demokratickou možnost, jak hnutí otevřít.

Vznikající uskupení chce spolupracovat například s francouzskou Národní frontou, která podle poslanců Úsvitu není ultrapravicovým uskupením. Řada pozorovatelů ji však jako takovou vnímá.