Poslanci zachovali zdanění náhrad, ale neví, jak platit soudce

ilustrační foto (Profimedia.cz)

ilustrační foto (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Platy soudců jsou od ledna v ohrožení. Sněmovna neschválila návrh na jejich růst. Od mezd soudců se odvíjejí i platy státních zástupců. Nynější úpravu, podle které se soudcovské platy vypočítávají, zrušil ke konci letošního roku Ústavní soud. Hlavní spor se vedl v dolní komoře o zrušení zdanění paušálních náhrad zákonodárců, které bylo součástí návrhu.

Ještě před hlasováním varovala před nepřijetím nějaké úpravy ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). „Nebude možné určit výši platů soudců obecných soudů,“ uvedla. Soudci by mohli podle Müllerové podávat žaloby na určení svých platů. Situaci by bylo možné napravit zrychleným projednáním nové normy v lednu nebo v únoru, která by platila zpětně, dodala.

Opozice vinila za současnou situaci vládu. Podle předsedy poslanců Jeronýma Tejce (ČSSD) selhala. „Chtěl bych upozornit premiéra, ministra financí a další členy vlády, že státní zástupci a soudci nebudou mít od ledna žádný plat,“ poznamenal Tejc.

Tejc: Platy by vzrostly i poslancům

Proti tomu se ohradil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Připomněl, že vláda nepředložila návrh, který by rušil zdanění náhrad, a poslanci hlasovali o pozměňovacím návrhu rozpočtového výboru podle svého vědomí a svědomí. Tejc na to namítl, že pokud by se hlasovalo o vládním návrhu, vzrostly by od ledna platy všem ústavním činitelům, tedy i zákonodárcům.

Pro finální návrh zvedlo ruku v závěrečném hlasování 69 poslanců, pro přijetí bylo potřeba nejméně 74 hlasů. Proti předloze bylo 42 ze 146 přítomných poslanců. Stranická příslušnost nehrála při hlasování nijak zvlášť výraznou roli. Poslanci v závěrečném hlasování vycházeli z návrhu rozpočtového výboru.

Koeficient podle návrhu pro soudce měl být 2,75násobek průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Roční nárok na státní rozpočet by byl zhruba 425 milionů korun navíc.

„Za stavovskou organizaci k hlasování ve sněmovně zatím stanovisko vydávat nebudeme. Zákonodárci mají ještě 19 dnů na to, aby problém vyřešili. Věřím, že to zvládnou,“ řekl na dotaz E15.cz prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník.
K otázce případných žalob soudců na stát, pokud by zákonodárci problém nezvládli, řekl, že se jedná o záležitost předčasnou a vedení unie o tom ještě nejednalo.