Poslanecká cestovka spolkne 25 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto

Indonésie, Jižní Korea, Spojené státy nebo Vatikán. To jsou některé z destinací, které letos plánují navštívit čeští poslanci. Jejich cestování má v tomto roce spolknout celkem 25,5 milionu korun. „Ta částka je stejná jako loni, kdy jsme kvůli úsporám také přijímali omezení, abychom se do zkráceného objemu peněz vešli,“ řekl deníku E15 místopředseda dolní komory parlamentu za ČSSD Lubomír Zaorálek, který má cesty zákonodárců na starost.

I letos se Poslanecká sněmovna musela smířit s desetiprocentním snížením svého rozpočtu, výjezdů se škrty dotkly ještě více. Podle Zaorálka by se drtivá většina z nich měla omezit na Evropu, konečné slovo bude mít příští čtvrtek organizační výbor.

Někteří poslanci by ale rádi navštívili i exotičtější končiny. Například členové zemědělského výboru se chtějí podívat do Indonésie. Vedle ostrovního státu v jihovýchodní Asii navrhuje výbor ještě cestu do Bulharska a na Slovensko.

Tradičně nejvíce výjezdů absolvuje zahraniční výbor. Vedle Spojených států má letos v plánu zamířit do Jižní Koreje. „Tato země je mimořádně důležitým hospodářským partnerem České republiky, ať už z hlediska investic v tuzemsku – zejména automobilovém průmyslu, tak i z hlediska mezinárodního obchodu,“ konstatoval předseda výboru David Vodrážka (ODS). Ten by měl na cestování dostat podobně jako loni 1,5 milionu.

Výběr zahraničních cest českých poslancůVýběr zahraničních cest českých poslanců | e15

„Přesné číslo ale neznám, protože se ještě neprojednávalo,“ dodal. Výbor loni žádal o jeden milion navíc, nakonec ale neuspěl. Někteří poslanci v této souvislosti hovořili o „cestovní kanceláři Vodrážka“. „Nehodlám si zakládat cestovní kancelář a je mi líto, že někdo neumí cestu do zahraničí chápat jinak než jako výlet,“ reagoval tehdy šéf zahraničního výboru.

Trávit čas jenom v poslaneckých lavicích nebo svých kancelářích nemíní ani členové rozpočtového výboru. Plánují zamířit na Ukrajinu, do Dánska a kvůli současným problémům v eurozóně také do Itálie. Cílem této cesty má být i Vatikán a nejstarší dosud fungující republika na světě San Marino.

Zaorálek je přesvědčen, že především návrhy na výjezdy do Indonésie nebo Jižní Koreje neprojdou. „Kdo ví, jestli by na to byly peníze, kdyby za celý rok uskutečnil zemědělský nebo zahraniční výbor pouze tuto jednu cestu. Výborům bylo naznačeno, kde jsou mantinely. Každému bude stanovena nepřekročitelná částka,“ poznamenal Zaorálek.
Přitom ještě donedávna mohli poslanci cestovat prakticky bez omezení. Mezi oblíbené destinace patřila hlavně Jižní Amerika a Afrika. Čeští zákonodárci si například prohlédli vodopády Iguazú na hranici mezi Argentinou a Brazílií, nebo se vydali do Keni a Tanzanie. Stihli navštívit i emirát Bahrajn či Kapverdské ostrovy.

Senát má na cesty do zahraniční ve srovnání s Poslaneckou sněmovnou méně peněz. Musí letos vystačit se sumou zhruba 14,5 milionu korun.