Pospíšil: Soudci pochybili při udělování souhlasu s odposlechy

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Osm soudců děčínského okresního soudu podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) pochybilo při udělování povolení sledovat hovory vlivných lidí. Dostatečně neodůvodnili, proč žádosti o výpisy z telefonních čísel vyhověli. Úřad na ně pravděpodobně podá kárné žaloby, řekl dnes novinářům Pospíšil.

Ministerstvo prověřovalo povolování sledování hovorů kvůli nedávnému případu varnsdorfského policisty Mariana Hudce. Deník DNES uvedl, že kriminalista sledoval například výpisy telefonních hovorů šéfa Ústavního soudu Pavla Rychetského a nejbližších spolupracovníků prezidenta Václava Klause, a to kancléře Jiřího Weigla a tajemníka Ladislava Jakla. Zjistila to inspekce ministra vnitra při hloubkové prověrce, podle vyšetřovací verze policista pracoval na zakázku.

Výpisy hovorů od operátora může policista získat jen s povolením soudu. Hudec je získal tak, že čísla vlivných lidí označil jako podezřelá. Nechal si jejich sledování od soudců schválit v rámci vyšetřování obchodu s lidmi, za kterým stojí kamerunští a nigerijští podvodníci.

„Soudci ne zcela dodrželi trestní řád,“ prohlásil ministr. Podle něj souhlasili se sledováním hovorů, přestože policista nezdůvodnil, jaký mají čísla k případu vztah. Úřad kontroloval 18 povolení výpisů, která se týkala zhruba 50 čísel. Všechny žádosti podal právě Hudec, všechny vypadaly podle Pospíšila zhruba stejně.

Ministerstvo kvůli případu chystá další prověrky na náhodně vybraných číslech. Zároveň plánuje novelu trestního řádu, která zpřísní pravidla pro udělování povolení ke sledování telefonních čísel. Omezí například trestné činy, u kterých bude možné výpisy z telefonních čísel dostat. Žádosti by pak měl mít právo podat pouze státní zástupce, nikoli policista.

ČSSD chce rozšířit trestní zákoník o nedovolené sledování lidí

Sociální demokracie navrhla vložit do trestního zákoníku nový zločin nedovoleného sledování lidí s pořizováním záznamu. Reagovala tak na kauzu sledování některých pražských politiků bezpečnostní agenturou ABL, kterou dříve vlastnil poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. Pachateli by hrozil rok vězení nebo zákaz činnosti. V závažných případech až tříletý trest, potvrdil dnes novinářům stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc.

Předloha by podle něho měla postihnout situace, kdy někdo neoprávněně a v rozporu s veřejným zájmem získává o jiné osobě poznatky, a využívá u toho zařízení pro pořizování zvukového nebo obrazového záznamu. Trestné by bylo i nelegální umísťování takzvaných štěnic.