Pošta dál škrtá v rozpočtu. V jejím pražském sídle by mohli sídlit magistrátní úředníci

Hlavní pošta ve Vodičkově ulici v Praze

Hlavní pošta ve Vodičkově ulici v Praze Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ještě tento měsíc se dozorčí rada České pošty bude zabývat možností prodeje sídla v pražské Jindřišské ulici. Předpokládaná cena přesahuje jednu miliardu korun. Jednání s potenciálními kupci začnou v okamžiku, kdy případné vyvedení ze svěřeného majetku schválí ministerstvo vnitra. První projevilo zájem hlavní město Praha.

Hlavnímu městu by pošta prodala sídlo za odhadní cenu, potvrdil deníku E15 mluvčí Matyáš Vitík. Pokud Praha zájem neprojeví, bude se budova nabízet v elektronické aukci, v níž zvítězí zájemce s nejvyšší nabídkou. Pošta podle Vitíka odhaduje prodejní cenu na více než miliardu korun.

Hlavní město Praha zatím oficiálně osloveno nebylo, jelikož pošta musí předložit záměr dozorčí radě, která jej musí schválit a následně ministerstvu vnitra, jež musí budovu vyjmout ze svěřeného majetku. Až po splnění těchto podmínek může pošta Praze nabídnout cenu podle znaleckého posudku.

Vedení hlavního města má podle radního Adama Zábranského zájem s poštou jednat. Obě strany podle jeho úterního vyjádření vytvoří pracovní skupinu, která bude prodej řešit. Jednou z variant je, že by se tam mohli přesunout úředníci z pražského Škodova paláce v Jungmannově ulici. Magistrátu totiž končí v roce 2028 nájemní smlouva s vlastníkem, investiční společností GLL. Pražští úředníci nyní sídlí na několika místech. Velká část jich je ve Škodově paláci.

„Do jednání s Českou poštou ohledně potenciálního nákupu aktuálního sídla v Jindřišské vstupujeme proto, že ji považujeme za zajímavou z hlediska využití pro potřeby úřadu. Jednání jsou na začátku. Pro budoucí rozhodování potřebujeme od pošty nejdříve vědět, jaké by byly podmínky odkupu,“ uvedl Zábranský.

Vitík označil za hlavní důvod prodeje sídla hospodářskou situaci pošty a skutečnost, že provoz budovy stojí ročně 40 milionů korun. Pošta chce po vzoru dalších logistických společností přesunout sídlo na okraj Prahy, konkrétně do Vysočan.

Vzhledem ke špatné ekonomické situaci se pošta rozhodla od července uzavřít tři stovky poboček po celé zemi, z toho 35 ze 106 pošt v hlavním městě.

„Odhad tržní hodnoty této trofejní nemovitosti v dané lokalitě závisí mimo jiné na možnostech a způsobu budoucího využití. Územní plán umožňuje přestavbu na luxusní hotel, kancelářské prostory či obchodní centrum, případně bytovou výstavbu. Rozhodující slovo může mít Památkový ústav, jelikož sídlo České pošty je kulturní nemovitou památkou,“ říká Lukáš Křenek, Vedoucí komerčních pronájmů, Engel & Völkers Commercial Prague.

„I kvůli medializaci bude o nemovitost jistě velký zájem ze strany domácích i zahraničních investorů. Pro získání nejvyšší možné ceny by byla nejvýhodnější forma aktivního neveřejného prodeje. Jedná se však o státní majetek, a tak je jediná možná forma prodeje veřejná dražba,“ doplňuje Křenek.   

Rozsáhlá novorenesanční stavba byla postavena v letech 1871 až 1874 a následně rozšířena. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. V budově sídlí poštovní úřad, který poskytuje řadu služeb, a v bočním křídle s přístupem z ulice Politických vězňů je centrála České pošty. Zajímavostí budovy je 1780 poštovních schránek. Jsou v původní i současné podobě. V objektu sídlí Česká pošta od roku 1873.