Postupný konec uhlí i budoucnost vodíku. Vláda chystá novou energetickou koncepci

Energetická koncepce se naposledy aktualizovala v roce 2015 a od té doby značně zastarala, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Energetická koncepce se naposledy aktualizovala v roce 2015 a od té doby značně zastarala, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Zdroj: Reuters

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela
4
Fotogalerie

Dostatek energií, přijatelné ceny, posílení energetické bezpečnosti, proces dekarbonizace. To jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) čtyři základní východiska nové Státní energetické koncepce, která má určit vývoj české energetiky do roku 2050. Vláda spolu s tezemi ve středu schválila také vytvoření pracovní skupiny, která by měla koncepci finálně dopracovat a předložit kabinetu do konce roku.

Energetická koncepce se naposledy aktualizovala v roce 2015 a od té doby značně zastarala. „Neodráží současnou geopolitickou situaci, tedy především ruskou agresi proti Ukrajině a následné ruské zneužívání energetiky jako zbraně. Podobně nedostatečně reaguje na aktuální trendy v oblasti energetiky,“ uvedl Síkela. „Změny, jimiž energetika prochází, jsou zásadní. Nové technologie umožňují snižovat spotřebu energií nebo například zavést nové principy výroby a sdílení energií. To musí nová koncepce dohnat,“ dodal ministr, který strategický dokument označil jako jízdní řád české energetiky pro příštích třicet let. Oproti roku 2015 se má v koncepci nově objevit například využití vodíkové technologie nebo modulárních reaktorů.

Koncepce se věnuje zejména dekarbonizaci, tedy postupnému útlumu uhelných elektráren do roku 2033, a dalším cílům vyplývajících ze závazků EU. Cíle jsou ale podle řady odborníků pro Česko těžko splnitelné. „Pro ministerstvo průmyslu a obchodu bude velmi těžkým úkolem vytvořit pravidla, která umožní nahradit uměřenou rychlostí současnou energetiku tak, aby odpovídala představám EU v roce 2050 a my jsme si ji mohli dovolit zaplatit,“ domnívá se ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer.

Základem české energetiky má být podle ministerstva jádro. „Státní energetická koncepce počítá s podílem jádra na výrobě elektřiny v rozmezí 48 až 56 procent. V roce 2021 to bylo pouze 36 procent,“ řekl Síkelův náměstek Petr Třešňák, podle kterého vláda kromě dostavby reaktoru v Dukovanech připraví koncepci rozvoje malých a středních modulárních reaktorů.

Kromě jaderné energetiky bude koncepce klást důraz na decentralizaci energetiky a posílení energetické soběstačnosti domácností, obcí a firem. Kabinet by měl například brzy projednat novelu energetického zákona, který by měl přispět k rozvoji komunitní energetiky. V případě obnovitelných zdrojů se vláda zaměří na posilování kapacity distribuční soustavy, urychlování procesu připojování a snížení administrativy. „Potřebujeme nejméně 1000 MW nových větrníků, fotovoltaiky na každou dostupnou střechu a šlápnout na plyn se soustavami tepelných čerpadel a bioplynu,“ řekl předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Video placeholde
Malé věci, které dělají velké úspory. Jak uspořit v domácnosti • Videohub

Na koncepci bude pracovat široká skupina ministerstev, která bude řešit i elektromobilitu nebo třeba možnosti výstavby větrníků v přírodě. Dokument má také definovat základní rámec energetické bezpečnosti a s tím související úspory a posilování energetické účinnosti. „Česká republika bohužel po nepochopitelném zanedbání bývalých vlád zaostává v oblasti obnovitelných zdrojů i v oblasti energetických úspor,“ řekl Síkela. „Spotřebováváme dvakrát více energie na výrobu jedné jednotky HDP, než je evropský průměr. Výmluvy nám ve srovnání s jinými průmyslovými zeměmi nepomohou,“ dodal.