Pozemkový úřad zrušil rozhodnutí o vydání majetku maltézským rytířům

Statek v Březiněvsi

Statek v Březiněvsi Zdroj: CC BY SA RE AT 4.0: SJu via Wikipedia

Státní pozemkový úřad (SPÚ) zrušil veškerá rozhodnutí svých krajských poboček, která se týkala vydávání majetku řádu maltézských rytířů. Čeká na rozhodnutí soudu, který se bude zabývat jedním z případů týkajících se vydání pozemku v Praze Březiněvsi. "Nechceme tímto krokem zpochybňovat rozhodnutí svých poboček, které o vydání rozhodly. SPÚ tak činí proto, že čekáním na výsledek soudu by uplynula lhůta pro případné přezkumné řízení, řekla mluvčí SPÚ Monika Machtová.

„Je to velmi nestandardní rozhodnutí, domníváme se, že je protizákonné. Budeme se proti němu bránit všemi dostupnými prostředky, podáme tedy odvolání k ministrovi zemědělství,“ řekl ČTK mediální zástupce řádu Michal Peterka. Některé dohody o vydání majetku byly uzavřeny už před mnoha měsíci a řád je zapsán v katastru nemovitostí jako vlastník. Po současném rozhodnutí SPÚ bude mít právo nakládat se svým majetkem pozastaveno.

Rozhodnutí SPÚ o vydání či nevydání majetku řádu maltézských rytířů se týkají stovek pozemků. Kromě parcel v Praze stát vydal řádu také třeba téměř stovku parcel v obci Kozlov nad Otavou na Strakonicku, přibližně stejně pozemků v obci Hrušky u Brna na Vyškovsku, přes sedm desítek pozemků v Hlince a tři desítky pozemků v Dívčím Hradě na Bruntálsku. Více než 80 pozemků dostal už řád v Horažďovicích na Klatovsku.

Žaloba na vlastní pobočku

SPÚ podal v lednu žalobu proti rozhodnutí své pražské pobočky. Týkala se vydání nezastavěných 0,8 hektaru v Březiněvsi. Deník Právo dnes uvedl, že SPÚ zrušil veškerá rozhodnutí své pražské pobočky.

Machtová ale říká, že úřad přezkumným řízením zrušil všechna rozhodnutí u řádu maltézských rytířů v celé republice. O kolik případů přesně jde, nespecifikovala. Jen v pražských čtvrtích Březiněves a Ďáblice žádal řád o pozemky o výměře 180 hektarů.

Podle starosty Březiněvsi Jiřího Haramula (ANO) ale nejde o definitivní výhru. „Zřejmě se bude řád maltézských rytířů snažit domoci svých požadavků u soudu,“ řekl ČTK. Soudní cestou ale půjde i Praha, zastupitelé koncem února schválili podání ústavní stížnosti. Podle Haramula se ani po zrušení rozhodnutí krajské pobočky státního pozemkového úřadu nic nemění.

Žalobu na svou pražskou pobočku úřad podal proto, aby mohly být vyloučeny případné pochybnosti o rozhodnutí. Mohly by se podle vedení SPÚ týkat zejména otázky nástupnictví řádu a posouzení případné majetkové křivdy, která má být zákonem napravena.

Nechceme říci: nevydáme to, nebo vezmeme si to zpátky. Ale pokud bychom čekali na rozhodnutí soudu v případě žaloby podané v lednu, tak nám marně uplynou lhůty pro eventuální přezkum

Pozastavit vydávání majetku podle Machtové úřad nemůže. „To je čistě v gesci krajských pracovišť, která jsou samostatným správním orgánem a rozhodují samostatně. My jim maximálně můžeme doporučit, nebo oni spíš na základě našeho přezkumného řízení mohou zastavit řízení tam, kde ještě rozhodnuto nebylo,“ řekla.

Další postup bude podle ní záviset na kroku oprávněné osoby, tedy řádu. Může se prostřednictvím SPÚ odvolat k ministerstvu zemědělství. „Nechceme říci: nevydáme to, nebo vezmeme si to zpátky. Ale pokud bychom čekali na rozhodnutí soudu v případě žaloby podané v lednu, tak nám marně uplynou lhůty pro eventuální přezkum, kdybychom ho chtěli následně dělat. A pak už bychom neměli žádnou možnost s již vydanými rozhodnutími cokoli dělat,“ vysvětlila mluvčí.

Krajský pozemkový úřad pro hlavní město Prahu na konci listopadu rozhodl o vydání 46 hektarů pozemků v Březiněvsi včetně historického dvora maltézským rytířům.

Stát prý zasáhl do práv hlavního města

Zároveň rozhodl o tom, že řádu nevydá deset hektarů pozemků „z důvodu jejich zastavěnosti a potřebě pro budoucí výstavbu veřejně prospěšných dopravních staveb“, zejména Pražského silničního okruhu.

Podle Březiněvsi stát nezákonně zasáhl do práv hlavního města. Praha totiž nedostala možnost účastnit se řízení o vydání pozemků. Podle něj řádu, který o pozemky žádá, chybí právní kontinuita. Starosta argumentuje mimo jiné i tím, že obec na dotčených pozemcích dlouhodobě plánovala postavit školu a školku. Vydání pozemků podle něj na řadu let negativně ovlivní rozvoj území.

SPÚ podal v únoru další žalobu na svou pobočku, ta se týkala rozhodnutí o vydání tří pozemků na Bruntálsku, o které žádala Československá provincie Milosrdných sester Panny Marie Jeruzalémské.

Maltézští rytíři dostanou po dlouhých tahanicích březiněveský velkostatek