Praha hledá nové právníky v kauze Škodova paláce, primátorka Krnáčová neodstoupí

Škodův palác

Škodův palác Zdroj: CTK

Pražští radní rozhodli zrušit smlouvu s právní kanceláří Kocián Šolc Balaštík o zastupování v kauze Škodova paláce. Důvodem jsou nejasnosti v souvislosti s výběrem právní kanceláře. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) uvedla, že z funkce nebude odstupovat, koaliční partneři ČSSD a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) dodaly, že za primátorkou stojí. Naopak opoziční TOP 09 na ni chce podat trestní oznámení kvůli údajné spolupráci s protistranou, firmou Copa retail.

„Dohodli jsme se, že smlouva bude rozvázána,“ řekl radní a předseda klubu ANO Michal Hašek. Podle něj je třeba eliminovat všechny pochybnosti kolem výběru kanceláře, aby se podařila mimosoudní dohoda s Copa retail, nájemcem paláce.

Z e-mailové komunikace vyplývá, že Krnáčová s jednatelkou Copa retail Abigail Schaeffer řešila výměnu právníků a rovněž jí vysvětlila, jakým způsobem musí výběr nové kanceláře schválit město. Manažerka v korespondenci píše, že Praha musí vyměnit právníky, neboť ti, které dosud město využívalo, „dělali úmyslné a záměrné obstrukce“. Firma také uvedla, že v případě výběru doporučené kanceláře uhradí všechny náklady spojené s právním zastupováním.

Pro koaliční partnery je problém vyřešený

Koaliční partneři ANO, tedy ČSSD a Trojkoalice, se dnes za Krnáčovou postavily. Podle náměstka primátora Petra Dolínka (ČSSD) pochybnosti existují a vnímá je jako opodstatněné. „Jsou tam kroky, které se tak mohou jevit, proto jsme se rozhodli smlouvu ukončit,“ řekl s tím, že je třeba „vyčistit stůl“. Předseda klubu Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) dodal, že pokud se chce město domluvit s firmou mimosoudně, musí s ní jednat o „arbitrovi“. ČSSD i Trojkoalice problém považují za vyřešený.

Firma Copa retail jednání s primátorkou potvrdila. „Jakmile jsme dostali pozitivní signál, že by paní primátorka souhlasila s jednáním o smíru, rozhodli jsme se tento proces ještě více podpořit tím, že městu nabídneme náhradu dalších nákladů na právní služby, ovšem za předpokladu, že si najme některou z renomovaných mezinárodních nebo tuzemských advokátních kanceláří,“ uvedla Schaeffer.

Historie kauzy magistrát vs. Škodův palác
2003 ČEZ se pokouší prodat svou budovu Škodova paláce v Jungmannově ulici číslo 29 za zhruba miliardu korun.
2005 Palác kupuje podnikatel Sebastian Pavlowski, jeho Copa Retail byla v soutěži jediným zájemcem. Pavlowski koupil od ČEZ budovu spolu s pozemky vedoucí na Národní třídu (kde se nyní staví velký komerční komplex) v hodnotě přibližně 2,2 miliardy korun za zhruba tři miliardy korun.
2006 Magistrát si Škodův palác pronajal na 20 let za 4,5 miliardy od firmy Copa Retail.
2007 Pawlovski firmu Guayana Holdings, na kterou převedl budovu i nájemní smlouvu s magistrátem, prodal. K vlastnictví se posléze přihlásil britský podnikatel David Maxwell.
2010 Magistrát vede občasnou diskuzi o příliš vysokém nájmu.

TOP 09 chce trestní oznámení

Kvůli způsobu výběru právní kanceláře chce na Krnáčovou TOP 09 podat trestní oznámení. Krnáčová prý mohla porušit zákon a poškodit zájmy Prahy. Také chce svolat mimořádné jednání zastupitelstva, na kterém by se řešilo odvolání Krnáčové z funkce.

Město se u soudu dožaduje snížení údajně předraženého nájemného za Škodův palác. Za budovu v centru města platí ročně 200 milionů korun. Soud už dvakrát žalobu města zamítl. Smlouvu město uzavřelo v éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) a následně se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy korun.