Praha převezme od státu čtyři nemocnice včetně Homolky

Thomayerova nemocnice

Thomayerova nemocnice Zdroj: web

Praha má převzít od státu čtyři velké nemocnice: Homolku, Bulovku, Thomayerovu a podolskou porodnici. Shodli se na tom primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Záměr kritizoval středočeský hejtman David Rath (ČSSD) i šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS), který chce o plánu jednat s premiérem. Rath, Šťastný i koaliční Věci veřejné vidí za převodem snahy o privatizaci lukrativních zdravotnických zařízení.

„Zažíváme historickou chvíli. Jde o zcela nový pohled, Praha se hlásí k tomu, že je zároveň kraj, který má i nadkrajské působení,“ řekl primátor. Připomněl, že Praha dosud nemohla zajišťovat zdravotní péči o své obyvatele, protože nemá ve správě žádnou nemocniční síť.

Nově se v hlavním městě budou doplňovat univerzitní nemocnice, které vzniknou ze tří pražských fakultních nemocnic, a holding čtyř nemocnic ve správě Prahy. „Soustředěním péče pod jednu hlavičku můžeme dosáhnout toho, že péče bude efektivní, ekonomicky výhodná a prospěšná pro občany hlavního města,“ shrnul primátor s tím, že holding může třeba výhodněji nakupovat léky či zdravotnický materiál.

Podezřelá příprava na privatizaci?

Primátor i ministr potvrdili, že záměr na převod čtyř nemocnic do majetku a správy Prahy a vznik metropolitní sítě má podporu premiéra i ministra financí, byl projednán v ODS i TOP 09. S tím nesouhlasí Šťastný, který je i pražským zastupitelem a v minulosti vedl pražskou ODS. Podle něj dosud „nikdo nebyl o takto rozsáhlém převodu tak velkého majetku“ informován a žádná diskuse ve straně, na magistrátu či ve sněmovně se neodehrála. „Mám pochybnosti, že jde o podivný promyšlený plán jak vyvést lukrativní zařízení přes hlavní město z majetku státu,“ uvedl Šťastný. Podle něj je za záměrem zájem o privatizaci Homolky.

Čtěte více:

Bulovka a Thomayerka nebudou od ledna fakultní, vzniká páteřní síť

Homolku povede neurochirurg Šetlík

Šťastný tvrdí, že se dosud debatovalo jen o přeměně Bulovky na metropolitní nemocnici. Dodal, že dnešní návrh ho zaskočil a nemá žádnou oporu v programovém prohlášení vlády či pražských dokumentech. Také podle poslance VV Michala Babáka se věc v koalici neprojednávala a není v jejím programovém prohlášení. Babák míní, že záměr se dá pochopit u Bulovky, kde má Praha majetek. „U ostatních nemocnic, které vykazují jednoznačně zisk, to nechápeme. Vážně se domníváme, že dochází k vývodu tohoto majetku do komerční sféry,“ řekl Babák.

Středočeský hejtman označil rozhodnutí o převodu čtyř zařízení na město za šokující. Také podle něj je to příprava na privatizaci. „Není jediný racionální důvod, proč by stát měl darovat tato významná pracoviště a převést je na město, které na to nemá peníze,“ uvedl Rath. Podotkl, že se jedná o specializovaná pracoviště se špičkovou péčí, která neslouží jen obyvatelům Prahy, ale i lidem z regionů.

Nemocnice, které Praha převezme:

tržby v miliardách korun počet lékařů počet sester
Nemocnice Na Homolce 3,15 265 763
Nemocnice Na Bulovce 2,5 356 794
Thomayerova nemocnice 2,18 318 894
Ústav pro péči o matku a dítě 0,489 86 392

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Podle primátora by mělo být jasné zhruba do tří let, zda si Praha nemocnice ponechá, nebo do nich pustí soukromý kapitál jako jiné kraje. Svoboda si myslí, že když se podaří vyvážit poměr akutní a následné péče, z nichž první ve městě přebývá a druhá chybí, využije město nynější síť „v plném rozsahu“.

Ministr doplnil, že pro pacienty, kteří jezdí do specializovaných pražských pracovišť a do center z celé republiky, nebude převod na Prahu znamenat žádný problém. Například ve Fakultní nemocnici Motol je kardiocentrum pro děti z celých Čech, zůstane jim dostupné i jako součást univerzitní nemocnice, ve kterou se Motol změní. Podobně infekční klinika na Bulovce bude sloužit celé republice a vyučovat se na ní budou medici ze všech tří pražských lékařských fakult. Podle ministra má Praha největší náklady na zdravotní péči, získané rezervy lze využít pro zlepšení péče i rozšíření následné péče.

BulovkaBulovka | ctk

Převod nemocnic je součástí nového generelu pražského zdravotnictví. Předcházet mu má půlroční studie proveditelnosti a zřejmě i změny zákonů. Předání všech nemocnic se má uskutečnit naráz. Nový generel vymezuje rámec spolupráce mezi hlavním městem a státem. Praha tak bude své zdravotnictví ovlivňovat, zatím jen přispívá na pohotovosti a záchrannou službu. Zřizuje i několik menších zařízení.

Přípravy nové koncepce začaly debatami o přeměně Bulovky, která letos spolu s Thomayerovou nemocnicí ztratily přídomek fakultní, na metropolitní nemocnici. Převod jediného zařízení by ale prý byl spojen s velkými náklady a město se nemohlo dohodnout s ministrem, kdo je ponese. Debata vyústila v to, že Praha dostane čtyři nemocnice, finanční přínosy a ztráty se tím vyrovnají.

Nemocnice Na Homolce se specializuje na komplexní péči o pacienty s onemocněním či poraněním nervového systému a s onemocněním srdce a cév. Vlastní v Česku jediný Lexellův gama nůž. Nemocnice Na Bulovce poskytuje základní i specializovanou diagnostickou a léčebnou péči, celorepublikovou působnost mají například infekční klinika, AIDS centrum, Ústav radiační onkologie či ortopedická klinika.

Thomayerova nemocnice poskytuje základní i specializovanou péči, zaměřuje se hlavně na pediatrické obory, traumatologii, onkologii a pneumologii. Ústav pro péči o matku a dítě má komplexní péči v těhotenství a u porodu. Je v něm špičkové perinatologické centrum i péče o rizikové novorozence s nízkou porodní hmotností.

Nemocnice Na Bulovce

  1. - Otevřena v červnu 1931, do loňského prosince byla fakultní nemocnicí. O označení přišla spolu s Thomayerovou nemocnicí na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, rozsah péče ale zůstal zachován.
  1. - Nemocnice se zaměřuje na úrazovou chirurgii. Má velké AIDS centrum či úspěšnou plastickou chirurgii, její infekční klinika je jako jediná v ČR schopna zajistit péči o pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Vyhlášená je také ortopedická klinika, neurologie či oční oddělení.
  1. - Nemocnice má přes 1200 lůžek. V roce 2010 zde bylo hospitalizováno přes 44 tisíc pacientů a ambulantně ošetřeno více než 556 tisíc pacientů. Má přes 2000 zaměstnanců, z nich je více než 350 lékařů.
  1. - V roce 2010 hospodařila se ziskem 5,7 milionu korun při obratu 2,27 miliardy korun.

Nemocnice Na Homolce

  1. - Navazuje na činnost Sanatoria poštovních zaměstnanců (SANOPZ; vzniklo 1923), pozdějšího Státního sanatoria a Státního ústavu národního zdraví, které sloužily pro léčení nejvyšších představitelů komunistického režimu. Po listopadu 1989 se zařízení, sídlící nedaleko motolské nemocnice v nové budově z let 1984-1989, otevřelo veřejnosti.
  1. - Nemocnice se specializuje na tři oblasti. Kromě dvou programů s celostátní působností (neurologicko-neurochirurgický a kardiovaskulární program) nabízí toto zdravotnické zařízení zejména pražským pacientům ambulantní internu a chirurgickou, ortopedickou nebo urologickou péči.
  1. - Od roku 1992 je zde instalován Leksellův gama nůž, který byl původně začátkem 90. let získán díky veřejné sbírce Nadace Míša.
  1. - Nemocnice podle výroční zprávy za rok 2010 nabízí 357 lůžek, hospitalizovala přes 19 tisíc pacientů. Má přibližně 1800 zaměstnanců.
  1. - V roce 2010 hospodařila se ziskem 28,5 milionu korun při obratu 3,4 miliardy korun.

Thomayerova nemocnice

  1. - Historie nemocnice sahá do roku 1928. Zpočátku zařízení fungovalo jako sociální ústav; po druhé světové válce ale bylo přeměněno na nemocnici. Od roku 1954 nese jméno Josefa Thomayera, významného českého lékaře a zakladatele české interní medicíny. Od roku 1984 do začátku letošního roku měla nemocnice v názvu přívlastek fakultní.
  1. - Zaměřuje se především na pediatrické obory, traumatologii, onkologii a pneumologii. Poskytuje zázemí občanům Prahy v krizových situacích.
  1. - Má necelých 1000 lůžek. Ročně hospitalizuje na 40 tisíc nemocných a ambulantně ošetří okolo 700 tisíc pacientů. V roce 2010 měla 2167 zaměstnanců.
  1. - Za rok 2010 dosáhla kladného hospodářského výsledku ve výši 1,635 milionu korun po zdanění.

Ústav pro péči o matku a dítě

  1. - Areál nemocnice byl otevřen v roce 1914 jako Pražské sanatorium. Po druhé světové válce bylo sanatorium vyvlastněno a převedeno do správy Ministerstva školství a osvěty. Počátkem března 1951 zde vznikl Ústav pro péči o matku a dítě (spojením III. gynekologicko-porodnické kliniky a Kliniky péče o kojence).
  1. - Je jedním z nejvýznamnějších českých pracovišť pro obory gynekologie, porodnictví a neonatologie. Poskytuje komplexní péči ženám během těhotenství a porodu. Součástí ústavu je perinatologické centrum, kde se koncentrují ženy s problémy, které se mohou vyskytnout během těhotenství, a poskytuje péči o novorozence s nízkou porodní hmotností.
  1. - Za rok 2011 uskutečnil 5075 porodů, při kterých přišlo na svět 5224 dětí.
  1. - V roce 2009 vytvořila zisk v celkové výši 3,524 milionu Kč po zdanění. Pracovalo v ní 675 zaměstnanců, z toho 86 lékařů.