Praha simulovala blackout, problémy byly s vodou a legislativou

Noční Praha (ilustrační foto)

Noční Praha (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Praha ukončila cvičení celkového výpadku elektřiny. Podle krizového štábu odhalilo několik slabých míst, zejména v oblasti dodávky tepla a vody a v legislativě. Ve výsledku však simulování takzvaného blackoutu prý ale ukázalo, že je Praha schopna takovou situaci zvládnout. Novinářům to dnes řekli primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a odborníci na bezpečnost Andor Šandor a Jiří Šedivý. Zjištění bude Praha nyní měsíc analyzovat, některé problémy začne řešit okamžitě.

„Mohu říct, že z cvičení mám dobrý pocit, a věřím, že Praze přinese užitek a bude na případný skutečný blackout dobře připravena,“ řekl Hudeček. Šedivý pak dodal, že celkově je Praha schopna blackout zvládnout.

Mezi oblasti, ve kterých by Praha měla největší potíže, zařadil Šandor dodávky vody a tepla. U vody je problém, jak ji distribuovat, některé cisterny při velkém mrazu zamrzají. Jako problém rovněž uvedl, že pražskému primátorovi prostřednictvím radnice Prahy 1 podléhá v podstatě pouze nemocnice Na Františku, zbylé jsou totiž v majetku státu. Problém by při blackoutu vznikl v dopravě nebo v oblasti školství, kdy by byly zavřeny školy a školky.

Legislativa zvládnutí blackoutu příliš nenahrává

„Důležité je změnit myšlení o problému a legislativu, která řešení příliš nepomáhá,“ řekl Šandor. Již přes den primátor Hudeček zmínil, že je třeba změnit služební zákon, kdy by při jeho současném znění důsledné dodržování způsobilo, že by strážníci nemohli v ulicích hlídkovat v dostatečném počtu. Hudeček si stěžoval i na komunikaci s mobilními operátory při cvičení. Zda by při skutečném blackoutu fungovaly mobily, tak město nyní neví. Navíc byl prý problém se dohodnout na dodávce nafty do agregátů ve vysílačích. Operátoři s Hudečkovými výtkami nesouhlasí, čelili prý rozporuplným požadavkům magistrátu. Tvrdí, že provoz záložních zdrojů energie ve vysílačích mají připravený.

Hlavní město bude výsledky cvičení měsíc analyzovat. Podle ředitele magistrátního odboru bezpečnosti a krizového řízení Josefa Juránka začne Praha některé nedostatky odstraňovat prakticky okamžitě. Další pak bude diskutovat a řešit s dotčenými institucemi a městskými firmami a závěry zašle také Bezpečnostní radě státu. Dalším výstupem z cvičení budou směrnice a informace o chování při blackoutu pro Pražany.

Příprava cvičení trvala asi čtyři měsíce. Město vše konzultovalo mimo jiné s odborníky na energetiku a zástupci složek integrovaného záchranného systému. Zástupci města a hasičů se pak byli podívat na situaci ve Slovinsku, které blackout nedávno postihl. Přípravu konzultovalo rovněž s vídeňskou radnicí.